neděle 6. srpna 2017

Peter Russel - Prvenství Vědomí - Video

                   Peter Russel - Prvenství Vědomí

 

Peter Russel hovoří o překonávání paradigma naší představy o Světě a Vesmíru, přičemž nás vrací do míst, odkud jsme nikdy neodešli.

 

Vším je protknuto vědomí.  Uvízli jsme v pomýleném paradigmatu (systému myšlení ). Předpokládáme, že hmota je nevědomá, mozkové buňky jsou nevědomé, nebo chemické a elktronické procesy v něm jsou nevědomé. S novým paradigma přichází velký zápas, musí projít několika etapami než se může změnit na uznávané. 

 

 Urývky z videa:

 Schopenhauerovo vysvětlení paradigmatu již dávno. "Každá pravda než je uznána procházi třemi etapami: Nejprve je vysmívána, potom je oponována do třetice je považována za samozřejmou."

Max Planck: Nové vědecké poznání netrumfuje tak, že své odpůrce přesvědčí a ukáže jim svělo pravdy, nýbrž spíše, že oponenti nakonec vymřou." 

 

Jak poukázal Thomas Kuhn, aby nastoupilo nové paradigma, musí projít několika etapami : Za prvé. Existující paradigma zaznamenává anomálie v podobě nevysvětlitelného pozorování. Něco nelze popřít, ale ani dokázat. Planety vlasatně těmi anomáliemi byly. Z řečtiny slovo planeta znamená putovat. Putijící hnvězdy byly planetami. Další anomálie jsou buď ignorovány či odmítány, říká se, že se vlastně nic neděje. Následně se tyto anomálie snaží vysvětlit pomocí stávajícího paradigmatu. To byly zmíněné epicykly. Potom je navrženo nové paradigma, které anomálii vysvětluje, ale je odmítáno, často vysmíváno. Na konec je však přijato, protože věci vysvětluje lépe, než to staré.

 

Překlad: Roman Kocián

 

 

 

 

                                             Rest in Natural Great Peace: Peter Russell

                                                                              2019

 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat