středa 17. ledna 2018

Wim Hof - Sněžný Muž - Vědomá mysl může ovlivnit imunitní systém


 Citace Wim Hofa:

“Moje práce je i vaše práce. Musíte do toho vnést světlo, a pochopení. Odstranit závoj nevědomosti. Každý může být zdravý, silný a šťastný. Dávám vám moc sjednotit se se svou nejvnitřnější podstatou. Moc nad vlastní myslí a všemi tělesnými funkcemi.”

Když to cítíš, tak to chápeš. Ten pocit je tvůj průvodce. Nechceš být na svého průvodce zlý, neukázal by ti cestu. Musíš se s ním ztotožnit, být s ním za jedno a on ti ukáže cestu. Ukáže ti všechny kouty tvého vnitřního já.” 

 

 


 Když jsem byl ještě kluk, jeden z mých neoblíbenějších filmů byl Superman. Je snad někdo, kdo si tajně nepřál být jako on když byl malý?

 

Jenže já byl jako malý spíš víc Clark Kent, než nějaký opravdový super-hrdina. Taky jsem si užil svoje, co se týká šikany, protože sem byl ve své třídě nejmenší. Možná tam se zrodila moje posedlost super-hrdiny a tím, jak se stát jedním z nich – kvůli přežití.


Myslel jsem si, že mít zázračné super-schopnosti je jen fikce, dokud jsem nenarazil na knihu “Životopis Jogína” of Yoganandy. Yogananda byl mystik původem z Indie, který má zásluhu na popularizaci indické spirituality na západě, ve své knize pojednává o jogínech s neuvěřitelnými nadlidskými schopnostmi umožnující jim ovládat vlastni fyziologii. Díky tomu dokáží konat neuvěřitelné činy vyžadující nadlidskou sílu a výdrž. Zevrubný tréning jógy může prý podle Yoganandy vést k rozvinutí nadlidských (kouzelných) sil známých jako siddhi

 

 

Můj zájem se ještě zvýšil po tom, co jsem zůstal uvězněn ve svém domově, kvůli chronické nemoci, na kterou přestaly zabírat léky. Potřeboval jsem na vzniklou situaci nalézt řešení a pozoruhodně jediná věc co pomohla, bylo cvičení prastarých dechových technik. Měl jsem pocit, že jsem sám některé z těchto super-schopností probudil, po tom co jsem se začal uzdravovat.  

 

Hledání Super-Lidí

 

Moje uzdravení mě motivovalo tuto problematiku studovat ještě víc do hloubky abych zjistil, jestli nějací takový super jogíni opravdu existují. Moje hledání mě provedlo několika kontinenty od východní Asie, přes Ameriku, až po Evropu.  


Také jsem při svých cestách odhalil několik šarlatánů, falešných guru a dokonce i některé učební postupy slibující získání siddhi díky magickým rituálům spíš než skutečných schopnostech. Objevil jsem však taky některé lidi a věci, které naprosto otřásly mými vědomostmi v oblasti lidské fyziologie a vědy.

 

 

 

V tomto článku probereme některé z těchto opravdových technik, a tomu co můžete udělat pro to, aby jste v sobě probudili Super-člověka. Často jsou to tajemství, která byla bedlivě opatrována v tajnosti po mnoho tisíciletí, předávána pouze nejtalentovanějším žákům a následovníkům. Až do teď.

 

Seznamte se se Sněžným Mužem 

 

Opravdový superman se jmenuje Wim Hof, také známy jako Sněžný Muž (The IceMan). Pokořil 26 světových rekordů včetně uběhnutí celého maratonu 45 km (bez předchozího tréningu), v oblasti za polárním kruhem v teplotách kolem -15 C. Přijde vám to málo? Wim při tom na sobě neměl nic než šortky, a celou vzdálenost uběhl bez bot, naboso. A aby se neřeklo, uběhl maraton i v poušti, opět jen v šortkách (tentokrát měl boty), aniž by vypil jedinou kapku vody. Když se ho ve svém pořadu Joe Rogan zeptal jestli dodržoval nějaký zvláštní pitný režim, aby se víc hydratoval, odpověděl Wim že před výkonem vypil dvě kafe. 

 

Dokonce vyšplhal do výšky zhruba 7 km na Mount Everest (8848 mnm) pouze v šortkách (kde ho zastihla sněžná bouře) a v kontrolovaném výzkumu si nechal do těla vpravit endotoxin, aby dokázal, že je schopen na povel ovládat svůj imunitní systém. Poprvé v historii vědy se tedy prokázalo v kontrolovaném experimentu, že je možné vědomou myslí ovlivňovat imunitní systém. To bylo do té doby považováno za nemožné. Wim tehdy zpochybnil naše vědecké poznání v oblasti lidské fyziologie.

 

Nejzamavější na Wimu Hofovi však je, že začal jako úplně obyčejný chlapík, který objevil vlastní způsob jak probudit tyto “kouzelné síly” siddhi, jako dříve zmíněný jogín Yogananda. Wim tvrdí, že jeho cvičení se může naučit každý, a že jsme jeho pomocí schopni odstranit celou škálu chronických problému, kterými západní společnost trpí, a na které mají naše léky jen malou účinnost.  Wim Hofova Metoda je pro nás dnes důležitější, než kdy dřív. 

 

Pokud mají anekdotální pozorování více než 10000 lidí praktikujících Wim Hofovu Metodu, což zahrnuje i některé celebrity jako Oprah Winfrey, Rick Rubin, Orlando Bloom a další, nějakou váhu, zdá se že mnoho lidí trpících chronickými problémy má naději na zlepšení. Běžní lidé, jako vy nebo já, mohou díky této metodě odemknout svůj spící potenciál, a ovládat svou vlastní fyziologii a zlepšit si díky tomu zdravotní stav tak, jako nikdy předtím.

 

 

Tento článek je vytvořen po nedávném pobytu v Holandsku, kde jsem téměř týden studoval s Wimem jeho techniky, vědu vysvětlující co se při cvičení děje, a hlavně své pocity při intenzivním tréningu v jeho společnosti. Při tom všem jsme se ponořili hluboko do řeči duše, vytvářeli jsme spolu hudbu a probírali umění a svaté texty. Díky tomu jsem Wima poznal mnohem hlouběji jako člověka, a dozvěděl se víc o jeho osobní misi pomoct lidem najít v životě zdraví, sílu a štěstí. 

  

Co se s námi děje hodinu pro cvičení Wim Hofovy Metody? 

30 – 60 sec – Nasyťte tělo blahodárným kyslíkem

 

Hluboké dýchání vede asi po 30 až 50 dechových cyklech ke snížení obsahu oxidu uhličitého v organismu a zvýšení hladiny kyslíku. To zvyšuje zásaditost vašeho organismu, což je spojeno se škálou prospěšných vlivů. Také díky tomu ze svého nitra dostanete stagnující plyny a procvičíte bránici, což vede k masáži trávícího traktu. Po chvíli se vám může začít lehce motat hlava a můžete pocítit lehkou euforii.

 

Cvičením dechové techniky ovlivníte poměr mezi kyslíkem a oxidem uhličitým v těle. Ve vědeckém výzkumu [Kox a spol. 2012] vzorek Wimovy krve i po 30-ti minutách vykazoval výrazně nižší hladinu CO2 v krvi. Po hodině byly hodnoty CO2 dokonce ještě nižší. Při tomto experimentu se Wimova spotřeba kyslíku po 45-ti minutách zdvojnásobila.

 

60 sec – 3 minuty – Zadržený dech, klidná mysl, vnitřní klid

 

Fáze zadržení dechu trvá v rozmezí mezi 1 a 2 minutami. V krvi se v této fázi sníží obsah kyslíku, který tělo spotřebovává na svou funkci. Mozek posílá tělu signál, aby probudilo všechny buňky a vlásečnice v těle. To působí jako tlačítko reset pro váš organismus, a přivádí ho zpět do stavu harmonického fungování. Podobně jako když restartujete svůj počítač, když se příliš zpomalí.  

 

V této chvíli cítíte klid a vnitřní mír, který vychází z vašeho vnitra a mysli. Po tomto kroku se můžete rozloučit s prášky na spaní a různými prostředky na uvolnění. 

 

2 – 3 minuty – Nával energie

 

Vaše tělo vám ke konci zádrže vyšle signál, že potřebujete víc kyslíku. Spolu s ním přichází kontrolované vyplavení adrenalinu, které vás dostane do přírodního “rauše”. Následný hluboký nádech dodá do systému čerstvou dávku kyslíku, což způsobí náhlý nával euforie a dodá vitální energii všem orgánům v těle, hlavně mozku.

 

To, že se vám v těle nahromadil po dobu zádrže oxid uhličitý pomůže vytvořit v těle prostředí, ve kterém se lépe přenáší kyslík. Ten se pak lépe dostane ke všem orgánům a buňkám v těle. To vede k převedení kyslíku na energii, tím nejefektivnějším způsobem, jaký je vůbec lidsky možný!

 

 

 

3 – 20 minut – Ten pocit je super! Tak znovu!

 

Pro nejlepší efekt opakujte celý proces (cyklus) po dobu alespoň 20 minut.

 

Po skončení celého cvičení se cítíte uvolnění, ale zároveň bdělí a plni energie. Ze svého nitra cítíte příjemné vyzařování klidu. Je to trochu jako dobrá káva nebo zelený čaj, ale bez jakýchkoliv nepříjemností, roztržitosti nebo následné potřeby dát si další šálek.

 

Je vhodné dechové cvičení skloubit s protahováním, nebo fyzickou aktivitou (kliky apod.).

 

20 – 25 minut– Chlad je váš nový hřejivý přítel. 

 

Je čas na studenou sprchu. Nebo pokud se cítíte dobrodružně, tak na ledovou koupel.

Otužování pomocí studených sprch nebo ledových koupelí přinutí vaše tělo reagovat, jako kdyby mu šlo o život. Začne proto produkovat hormon tvořící hnědou tukovou tkáň, díky čemuž budete velmi efektivně spalovat běžný tuk. To výrazně zvýší efektivitu vašeho metabolismu a pozitivně ovlivní klíčové ukazatele zdraví. Dochází ke zvýšení produkce růstového hormonu (HGH – Human Growth Hormone) a testosteronu, zatímco v těle dochází k potlačení zánětu. Vyplavují se endorfiny a hormony štěstí, jako je dopamin.

 

To je důvod proč vrcholoví sportovci jako Lance Armstrong a Michael Phelps užívají otužování k dosažení nadlidských výkonů. 

 

Prof. Pickkers, Dánský vědec studující Wima Hofa, objasnil jakým způsobem kontrolované vystavování chladu Wima Hofa, kombinované s jeho meditačními technikami způsobuje výrazně nižší hladinu pro-zánětlivých proteinů (CRP) v porovnání s použitím pouze koncentračních technik. Tím ve svém výzkumu dokázal význam vystavování chladu v boji proti zánětům. 

 

Z výsledků bylo také patrné, jak se po pouhých šesti dnech zvýšil počet Bílých krvinek, následně zodpovědný za snížení produkce Cytokinu. Cytokiny zodpovídají za regulaci zánětlivé reakce v organismu. Jejich zvýšená hladina je spojována s nemocemi způsobenými poruchou imunity jako je revmatoidní artritida, zánět střev nebo Crohnova choroba.

 

30 minut a déle – Viva La Bloudivý nerv 

 

Váš vůbec nejdůležitější nerv, bloudivý nerv (Nervus Vagus) je stimulován, a s prohloubením praxe se můžete naučit ovládat vlastní autonomní nervový systém. 

 

Pomocí meditace/vizualizace můžete v těle vyvolat kontrolovanou stresovou reakci, což znamená, že můžete zklidnit příliš aktivní imunitní systém, anebo ho naopak aktivovat, kdykoliv to je potřeba. Dokonce se můžete naučit ovládat vlastní tělesnou teplotu, vyvolat nadlidskou sílu a výdrž, zpomalit nebo zrychlit srdeční tep, anebo na počkání potlačit stres.  

 

Vědci tvrdí, že jedna z nejzajímavějších oblastí lékařského výzkumu je v současné době stimulace bloudivého nervu prováděná farmaceutickým gigantem Glaxo, který investoval přes 50 mil. dolarů do společností snažících se vytvořit složité elektronické zařízení. Díky Wim Hofově Metodě teď máte k dispozici mnohem účinnější verzi takového přístroje, a naprosto zdarma. Bez nežádoucích vedlejších účinků.  

 

 

 

Výzkumníci z University Raboud studovali vliv Wim Hofovy Metody na aktivitu autonomního nervového systému a imunitního systému. Během tohoto experimentu byl Wimu Hofovi a 12 dobrovolníkům aplikován do krve vzorek bakterie E-coli.   

 

Za běžných okolností by taková akce způsobila v organismu silnou reakci imunitního systému ústící v silné symptomy podobné chřipce (bolest hlavy, svalová horečka, třas, žvýšená teplota) přetrvávající po dobu několika hodin. Hof však utrpěl pouze mírnou bolest hlavy ve chvíli, kdy by normálně byly symptomy chřipky nejsilnější. Z výsledků také vyplynulo, že Hofovo tělo vyprodukovalo o polovinu méně zánětlivých proteinů v porovnání s průměrem kontrolní skupiny. 

 

Hypotéza vysvětlující tuto skutečnost je taková, že Wim byl schopen záměrně vytvořit v těle vyšší hladinu kortizolu, čímž způsobil kontrolované potlačení imunitní reakce. Na základě toho vědce zajímalo, zda bude Wim schopen tuto dovednost předat jiným lidem. Profesoři Kox a Pickkers pak provedli stejný experiment s 12 dobrovolníky, které Wim v průběhu deseti dní vytrénoval. Na základě výzkumu vědci s úžasem zjistili, že i 12 dobrovolníků, které Wim vytrénoval, bylo schopno kontrolovat reakci svého imunitního systému a ovlivňovat svou tělesnou teplotu za účelem přežití v extrémním chladu. 

 

60 > Neuvěřitelně prospěšné a zdarma!

 

Ovládejte svůj imunitní systém, změňte si tělesnou teplotu, získejte nadlidskou výdrž a sílu, spěte lépe, spalujte tuk, zatočte se zánětem, dobijte se energií a zbavte se stresu na počkání. 

 

Lidé často mluví o úlevě nebo úplném uzdravení z autoimunitních chorob, chronických zánětů a psychických problémů. 

 

Pokud budete dostatečně trénovat, třeba překonáte jeden ze šestadvaceti světových rekordů Wima Hofa! 

 

Mezi ty patří: 

 

2007: Vylezl do výšky 6,7 km na Mount Everest jen v šortkách a botách.

2009: V šortkách vylezl za dva dny na horu Kilimandžáro.

2009: Uběhl celý maraton (42,195 km) za polárním kruhem ve Finském Laponsku. Opět jen v šortkách.

2011: Nejdelší pobyt v ledu, 1 hod. 52 min.

2011: Uběhl celý maraton v Namibijské poušti, bez vody.

2011: Ve výzkumu Raboudské Univerzity spolu s 12 dobrovolníky dokázal první kontrolovanou reakci imunitního systému v historii. Jako první předvedl důkaz, že je něco takového možné. 

 

 

Proč je Wim Hofova Metoda tak důležitá?

 

Mimo zjevné zdravotní přínosy, by mohla Wim Hofova Metoda ušetřit společnosti hodně peněz, a stejně tak zachránit spoustu životů. 

 

Například zdravotnictví ve Velké Británii stojí ročně daňové poplatníky 100 milliard liber, to znamená ze každý daně platící občan na zdravotnictví posílá ročně 5000 liber. Za tento dramatický nárůst zdravotních výdajů jsou zodpovědné epidemie poruch metabolismu jako jsou cukrovka, kardiovaskulární nemoci nebo obezita. Jinými slovy všechny problémy, které Wim Hofova Metoda dokáže řešit.  

 

Naše současné zdravotnictví se soustředí spíš na léčbu symptomů, a prevenci spíš těžce zanedbává. Díky pouze 20 min dlouhému cvičení denně nyní máme k dispozici velmi jednoduchou a vědecky ověřenou metodu, která má potenciál velmi snížit účty za různé léky a léčby.  

 

Z oficiálních webových stránek Wima Hofa:

 

Podle Marie Hopmanove z Radboudské Univerzity jsou věci co Wim dokáže dělat, z vědeckého hlediska považovány za nemožné. Maria Hopmanová s Wimem prováděla fyziologický experiment, kde byl Wim pozorován, když byl zasypán 700 kilogramy ledových kostek. Člověk bez tréninku by velmi pravděpodobně zemřel na podchlazení, ne však Wim. Jeho tělesná teplota zůstala neměnná na hodnotě 37 C. Hopmanová přitom očekávala pokles tělesné teploty. Myslí si, že je možné, že je Wim schopen ovlivňovat svůj autonomní nervový systém, který mimo jiné reguluje srdeční tep, dýchání a oběh krve.

 

A potom jsou tu otázky typu: Jak je možné že je schopen zdvojnásobit aktivitu metabolismu, aniž by se zvýšil tep? Jak je možné, že u Wima nikdy nenastává chvění, jako známka reakce na chlad a pokus těla ohřát se, tak jako u jiných lidí? Hopmanová s Wimem pokračuje ve svém bádání, aby se jí podařily objasnit mechanismy stojící za super schopnostmi Sněžného Muže.

 

Maria Hopmanová je jedna z mnoha vědců, kteří s Wimem v posledních letech pracovali. Wimovi se tak svými úspěchy podařilo upoutat pozornost mnoha vědců nejenom v domácím Dánsku, ale po celém světě. 

 

Zkoumali ho z různých úhlu pohledu_

 

Výzkum s Endotoxinem vykonaný Prof. Peterem Pickkersem, UMC St Radboud (Úžasné poznatky v oblasti vědomého vlivu na autonomní nervový systém a imunitní systém)

 

Krevní testy v průběhu dechových cvičení a meditace na UMC St Radboud vedené Prof. Netea a Prof. Stick 

 

Výzkum Fyziologie Chladu TNO, vedení prof. Daanen

 

Výzkum Fyziologie Chladu v Oulu (Finsko), vedení Prof. Oksa

 

Krevní testy v průběhu dechových cvičení a meditace v New Yorku, vedení Prof. Kevin Tracey

 

Bloudivý nerv a Polyvagální dýchání

 

Bloudivý nerv ovlivňuje funkci všech orgánů, se kterými je v kontaktu.


Bloudivý nerv je nejdelší z dvouhlavých nervů a funguje jako velitel para-sympatického nervového systému. Nové výzkumy naznačují, že by mohl mít spojitost s chronickými záněty, a mohl by omezit škody způsobené chronickým stresem. 

 

Steven Porges formuloval teorii polyvagie (polyvagal theory). Jedná se o poměrně komplexní vysvětlení jak bloudivý nerv ovlivňuje lidskou fyziologii. Ve zkratce by mohl poskytnout vysvětlení, jak Wim Hofova Metoda působí při potlačování zánětů. Porges vysvětluje, jak je s bloudivým nervem propojeno nejenom dýchání, ale třeba i svaly ovládající výrazy tvořené na naší tváři za účelem vyjádření emocí jako jsou štěstí, strach nebo hněv. 

 

Vysvětluje, jaké jsou podobnosti mezi hraním na dechový hudební nástroj a jogínským dechovým cvičením pranayamou. Způsob jakým se zhluboka nadechujete a provádíte následný prodloužený výdech doprovázený různými výrazy ve tváři při hraní různých not. Vysvětluje proč některé prastaré rituály jako například hrdelní zpěv, skandování modliteb, nebo jednoduše zpěv přímo ovlivňují bloudivý nerv podobným způsobem.

 

Vědci studující Wima Hofa také potvrdili přímý vliv jeho dechového cvičení na bloudivý nerv. Zdá se, jako by mělo lidské tělo zakódované do své fyziologie speciální mechanismus, kterým lze pomocí dechových cvičení stimulovat tento důležitý nerv velmi specifickým způsobem.

 

 

Naši dávní předci tento mechanismus znali a uměli ho ovládat, a stejně tak se to naučil i Wim Hof. Je to také vysvětlení, jak jsem byl schopen zotavit se pomocí podobných metod z chronického zánětu, způsobeného auto-imunitní chorobou. 

 

Konec závislosti?

 

Kokain je jedna z nejnávykovějších drog kterou známe, a je potenciálně jedna z nejškodlivějších z pohledu jejího efektu na tělesné zdraví a bankovní účet. Kokain v mozku blokuje zpracování jistých neuro-transmiterů, jako jsou dopamin, norepinefrin a serotonin. Tím že nejsou zpracovány se zvyšuje jejich množství v mozku a to následně způsobuje efekt drogy na mění vnímání uživatele. Celý proces Wim Hofovy Metody v mozku způsobuje vyplavení stejných neuro-transmiterů, a dalších prospěšných látek, avšak způsobem který je přirozený, kontrolovaný a hlavně bez nežádoucích negativních vlivů na organismus. Z toho důvodu by toto jednoduché dechové cvičení mohlo být účinně použito v boji proti závislosti.

 

Stejně tak vystavování chladu podporuje tvorbu endorfinů, čím by mohlo lidem závislým na heroinu poskytnout zdravější a bezpečnější alternativu methadonu, tedy léku který pomáhá závislým překonat abstinenční příznaky způsobených opiáty.

 

Lék na obezitu?

 

Výzkumníci z univerzity v Maastrichtu položili základy hypotéze která říká, že za schopnosti Wima Hofa by mohla být zodpovědná na mitochondrie bohatá hnědá tuková tkáň, také známá jako hnědý tuk. Tento druh tuku při zpracování rychle ohřívá tělo v době potřeby. Běžně mají hnědý tuk zejména kojenci, kteří nemají rozvinuté systémy generace tepla jako dospělí, a potřebují tuto hnědou tukovou tkán k přežití. Lidé většinou hnědou tukovou tkáň ztrácejí s věkem, avšak v případě Wima Hofa vědci věří, že opakované vystavování chladu způsobilo zachování velkého množství tohoto hnědého tuku. Dost na to, aby vyprodukoval 5x více energie něž většina mladých 20-ti letých lidí. Znamená to, že jeho tělo efektivněji spaluje tuk, díky čemuž je Wimovo tělo zdravější a štíhlejší.

 

Běžný bílý tuk se od hnědého liší svou schopností “uchovávat” přebytečnou energii z kalorického přebytku ve stravě. Ten pak slouží jako nouzové řešení pro extrémní situace. U běžného člověka dochází ke spalování bílého tuku až na posledním místě, tělo dříve začne spalovat svalovou tkáň, než začne čerpat energii z tuku, aby si vytvořilo energii a teplo. Wim Hof však tvrdí, že jeho speciální meditační techniky mu umožňují produkovat vědomě hnědou tukovou tkáň, díky čemuž tělo přednostně spotřebovává na tvorbu energie a tepla tuk bílý. Díky hnědému tuku je také možné zvýšit citlivost těla na hormon leptin. Citlivost na leptin je problém zejména u lidí trpících nadváhou, protože tento hormon reguluje chuť k jídlu. Pokud se sníží citlivost na tento hormon, dochází k častému přejídání.  

 

Výzkumy prokázaly, že otužování pomáhá v boji s obezitou. A přestože není známý konkrétní mechanismus, který to způsobuje, citlivost na leptin je jedna z možných odpovědí. 

 

 

Celkové zlepšení kvality života, prevence chorob a energetická rovnováha. 

 

Wim Hofova Metoda je díky nasycení životodárným kyslíkem jednoduchý způsob, jak se rychle dobít energií hned zrána. Záměrná práce s dechem rozhýbe bránici a hrudní koš, čímž podpoří zažívací systém a také systém lymfatický. Díky tomu se z těla lépe vyplavují toxické látky nahromaděné v buněčném metabolismu. Studená sprcha pak pomůže posílit váš kardiovaskulární systém a pomáhá v boji se záněty. Toto cvičení může pomoci každému jedinci mít víc síly a energie do více produktivního dne, bez zbytečného stresu. 

 

Je tato metoda unikátní?

 

Po tom co jsem s Wimem strávil čas na workshopu v Holandsku, jsem brzy objevil jak hluboko sahají Wimovy vědomosti prastarých Indických sýstémů jógy, meditace a pranayamy. Wim ovládá 12 jazků, a dokonce umí číst a psát v prastarém Sanskrtu, jazyku dávných védských textů z Indie. Pranayama je starobylé Indické dechové cvičení, které se Wim Hofově Metodě podobá hlavně v aspektech Bhastriky a Kapalbhati, i když nejsou totožné.

 

Tyto starobylé metody jsem sám, s velkým úspěchem, použil k zotavení se z chronické autoimunitní choroby a nyní jsou spolu s Wim Hofovou Metodou nedílnou součástí mé denní rutiny. Po mém prvním setkání s Wim Hofovou Metodou jsem si uvědomil, jak Wim geniálně skloubil to nejlepší z prastarých dechových technik spolu s moderními cviky, do elegantní zkratky přinášející spolehlivé výsledky. Jeho cvičení je velmi snadno aplikovatelné jakýmkoliv členem západní společnosti. Jeho dobře popsaná metoda je dokonce podpořena vědeckým pozorováním s hmatatelnými výsledky, díky čemuž získává o to větší kredibilitu.

 

Buddhistický mnich při výzkumu Prof. Bensona na Harvardu

 

 

Terapie chladem je nám také známá po celá tisíciletí a její prospěšnost by mohla pomoci vysvětlit neuvěřitelné dovednosti himalájských jogínů, kteří jsou schopni celé dny meditovat vysoko v zamrzlých horách a ledových jezerech. Herber Benson, profesor Harvardské Univerzity, posledních 20 let studuje Tibetské buddhisty, kteří praktikují meditační techniku zvanou Tummo. Říká, že:  

 

“Buddhisti nevnímají realitu ve které žijeme jako absolutní, podle nich existuje další úroveň reality, která není ovlivněna emocemi nebo každodenním životem. Do této reality můžeme “nahlédnout” pomocí meditačních technik a altruistické služby druhým. Produkované teplo, které mniši vytváří, je pak pouze vedlejší produkt meditace zvané Tum-mo.”

 

Známý propagátor dechových cvičení Leonard Orr tvrdí, že se svou techniku “znovuzrození” naučil v čase stráveném s jogíny v Himaláji. Nakonec se setkal s Mahavatha Babajim, známým také jako nesmrtelný jogín. Babaji mu dal za úkol představit světu posvátnou dechovou techniku, která prý dokáže vyléčit jakoukoliv nemoc, a dát lidem nesmrtelnost. Pokud chcete, za pár tisíc dolarů si můžete koupit vstupenku do “Klubu nesmrtelných” Leonara Orra.

 

Wim o své metodě takhle odvážně nemluví, a raději se drží vědou ověřených faktů, které vysvětlují jeho činy. V tomto ohledu se jedná o nejunikátnější metodu co existuje, která je zároveň podpořena vědeckým pozorováním. Díky tomu je jasně patrné, co Wimova Metoda umí, a co vám umožní dosáhnout. 

 

V Indii existují terapeutické ledové sprchy zvané “Ishnan”, což doslova znamená: “Moment, ve kterém se tělo adaptuje na chlad zvýšením vlastní tělesné teploty.”  

 

Jak fungují sprchy Ishnan:

 

Po vystavení těla chladu následují tyto reakce. Nejprve se roztáhnou krevní kapiláry, které se v průběhu vystavení chladu zase stáhnou. To způsobí nával krve zpět do orgánů a žláz v těle. Díky tomu jsou z těla odstraňovány toxiny, a zlepšuje se prokrvení orgánů. 

 

Delší doba strávená v chladu vede v vyplavení cytokinů. Cytokiny jsou důležité pro vnitro-buněčnou komunikaci, pomáhají rozvoji v buňce, regeneraci tkáně a kontrole imunity.

 

Dlouhá doba strávená v chladu také pomáhá spustit vyplavení endorfinů, které se ve svém účinku podobají opiátům a jsou přirozeným tlumičem bolesti vašeho těla. Nízká hladina endorfinů je spojována s auto-imunitními chorobami a nemocemi, za které je zodpovědný chronický stres. Endorfiny také zodpovídají za naše příjemné pocity, které se dostavují po intenzivní fyzické zátěži, stejně jako po sexu.

Výzkum oddělení Radiologické Onkologie na Universitě Virginia Common wealth naznačuje, že krátké studené sprchy mohou stimulovat tzv. “Blue spot” (modrý bod – Locus coeruleus), což je v mozku hlavní zdroj tvorby noradrenalinu, tedy látky která pomáhá v boji s depresemi.  

 

 

Je třeba si dávat na něco pozor?

 

Jako s čímkoliv co zahrnuje tělo a tělesné zdraví, by jste měli vždy následovat vedení kvalifikovaného trenéra daného programu, spíš než jen čerpat z literatury. 

 

U Wim Hofovy Metody, a stejně tak i u jiných podobných praktik, jsou dvě hlavní oblasti na které je třeba dát pozor. Fáze zádrže dechu a fáze vystavování chladu (studené koupele a sprchy). U zadržení dechu od určité chvíle zádrž začne víc škodit, než přinášet, pokud není provedena správně. V takovém případě může dojít k zastavení absorpce kyslíku, což vede k cerebrální anoxii (nedostatečné prokrvení mozku). To vede k cerebrální dilataci, díky čemuž do mozku proudí víc krve. Přestože to může být velmi prospěšné, a patří to mezi jeden z důvodů, proč je tato metoda natolik účinná, může to zajít až do bodu, kdy dochází k poškození na buněčné úrovni. To stejné platí pro otužování, kde od určité chvíle pozitivní účinky přestávají působit, a může dojít k problémům. 

 

To je důvod proč je nutné následovat instrukce Wima Hofa buď v jednom z workshopů, nebo v jeho online kurzu. 

 

Jaký je dopad zvýšené hladiny kyslíku na mozek?

 

Následkem nasycovací fáze dechového cvičení, která zvyšuje hladinu kyslíku v krvi, dochází v těle k aktivaci více červených krvinek, které jsou přebytkem kyslíku probuzeny. Díky tomu se do mozku a všech orgánů dostává větší množství kyslíku, a ty pak mají více energie na svou funkci. Přebytečná energie tak může být použita na odstranění nahromaděného mezibuněčného odpadu a regeneraci tkáně.  

 

Nedostatek kyslíku, který se objevuje na konci zádrže, vytváří v organismu reakci sympatického nervového systému (ten je zodpovědný za okamžité reakce organismu na hrozící nebezpečí: mobilizuje zásoby energie a potlačuje proces trávení), následovaný aktivací parasympatického nervového systému (ten zajišťuje činnost organismu v klidu a bezpečí; Zařizuje zklidnění celkové činnosti organismu; Stimuluje proces trávení) po nádechu. Tímto způsobem spouštíte kontrolované potlačení imunitního systému a zároveň přesycení organismu kyslíkem. 

 

Doba zádrže by měla být trénována, a prodlužuje se nenásilně s treninkem.  Za běžných okolností, by jste nebyli schopni dech zadržet tak dlouho, jako při Wim Hofově Metodě, ale vědomé dýchání zvýší obsah kyslíku a pH krve, díky čemuž je zádrž výrazně delší. 

 

 

Co Wim Hof pije a jí?

 

Wim Hof je vegetarián, a jí pouze jedno jídlo denně po 18 hodině. Toto jídlo bývá zpravidla velmi jednoduché a má podobu zeleninové polévky, nebo těstovin. Ke svačině si dopřává ovoce a ořechy. Přes den pije zelený čaj, kávu a vodu. Večer si čas od času dopřeje pivo. Rozhodně nedodržuje žádný přísný stravovací režim. 

 

Věda dnes dokazuje, jak jsou nízkokalorické diety prospěšné, a jakým způsobem přerušovaný půst (jí se pouze jednou za 16 hodin) způsobuje dlouhověkost. Dobrý způsob jak na to, je nejíst 4 hodiny po probuzení, a 4 hodiny před spaním. Jelikož většina z nás spí kolem 8 hodin, tak to dohromady dá 16 hodin půstu. 

 

Důvod proč dnešní společnost potřebuje tolik jíst, je protože velmi tvrdě pracujeme abychom si pořídili něco, co vlastně ke štěstí ani úplně nepotřebujeme. Často také sáhneme po jídlech s vysokým obsahem kalorii, které nám vyplaví trochu serotoninu, který nás povzbudí ve chvíli, kdy nemáme dobrou náladu. 

 

Cukr, který tvoří velkou součást naší stravy, je nyní popisován jako hlavní příčina metabolických poruch jako jsou kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, obezita a dokonce velké množství zánětlivých onemocnění jako je artritida. Podle průzkumu Národní Akademie Věd, Metformin, lék na cukrovku který zabraňuje rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi, prokazuje pozitivní účinky na dlouhověkost. Tím se znovu vracíme ke tvrzení, že méně jídla může vést k delšímu životu. 

 

Od té doby, co jsem se vrátil pracuji již několik dní na tvorbě hudby, což je pro mě jistá forma meditace. Během této doby jsem praktikoval dechové cvičení Wima Hofa, a téměř jsem nepociťoval žádný hlad. 

 

Student jógy, který věnuje většinu času v meditaci, potřebuje jen velmi málo jídla. Ale když už jde jíst, vyžaduje dostatek výživné potravy. Člověk, který vykonává náročné fyzické povolání, vyžaduje více stravy. – Swami Sivananda

 

 

Existují nějací lidé, kterým Wim Hofova Metoda pomohla?

 

Wim v současné době pracuje na probíhajících výzkumech, aby přinesl více porozumění jeho metodě. Říká, že díky protokolu, nákladům a požadavkům na výzkumy, je věda rychlá jako pomalá želva. 

 

I přes to však již dnes existují výborné vědecké studie dokazující neuvěřitelné schopnosti Wim Hofovy Metody. 

 

Sám Wim Hof říká:

“Moje práce je i vaše práce. Musíte do toho vnést světlo, a pochopení. Odstranit závoj nevědomosti. Každý může být zdravý, silný a šťastný. Dávám vám moc sjednotit se se svou nejvnitřnější podstatou. Moc nad vlastní myslí a všemi tělesnými funkcemi.”

 

Když to cítíš, tak to chápeš. Ten pocit je tvůj průvodce. Nechceš být na svého průvodce zlý, neukázal by ti cestu. Musíš se s ním ztotožnit, být s ním za jedno a on ti ukáže cestu. Ukáže ti všechny kouty tvého vnitřního já.” 

 

Vnímáme mysl jako něco abstraktního. Celá společnost a systém je plný všelijakých myšlenek, faktů a podobných věcí. Je tu informační šum a my jsme z toho zmatení. Tahle metoda v nás probouzí to co je nejdůležitější, jednu jednoduchou vědecky dokázanou věc – jsme schopni se ponořit hluboko do sebe a díky tomu si v životě vytvořit zdraví, štěstí a sílu. 

 

Necítíš se dobře? Nejsi šťastný? Ponoř se do sebe! Dovol vlastním pocitům, aby tě vedly. Máme teď k dispozici mocný nástroj, který byl ověřen vědou, díky kterému jsme schopni navázat kontakt s vlastním tělem.  

 

Když máš splín, vytvoř si hormon štěstí.

Máš pocit slabosti? Vytvoř si hormon síly.

Není ti dobře? Můžeš si vytvořit hormony, co tě uzdraví. 

 

Wim Hof 2015

 

Pomocí Wim Hofovy metody se můžete naučit používat svou vnitřní lékárnu. Staňte se superčlověkem, a ještě mnohem víc.

 

Zdroje a citace:

 

http://www.innerfire.nl/

http://www.icemanwimhof.com/files/pnas.pdf

http://www.icemanwimhof.com/files/artikel-onderzoek-pickkers-amerikaans-blad.pdf

http://www.innerfire.nl/files/can-meditation-influence-ans-hopman.pdf

http://www.innerfire.nl/files/biology-now-chapter-22-Wim-Hof.pdf

 


1 komentář:

  1. Posílám usmívání do dne a díky moc za tvůj článek. Je to tu vše přehledně shrnuto a plné inspirace. Velký dík za tvou energii a čas. Chtěla jsem se zeptat - v určitých dechových technikách se dělají tzn. tělesné zámky. Používáš při wimhofově metodě bandhy nebo ne? Podpoří to nějak tuto metodu a její účinky? Máš s tím nějakou zkušenost? díky a užívej bytí a ať si tě radost hýčká.
    s pozdravem
    Tereza

    OdpovědětVymazat