čtvrtek 19. října 2017

Španělská sopka může „každou minutu“ vybuchnout a vytvořit tsunami řítící se 800 km/h, varují experti


sopce LA PALMA po posledních zemětřesných rojích vzrostlo červené horké magma, takže země Kanárských ostrovů se „závažně“ zdvihla nad původní zemskou úroveň, jak říkají experti.

Experti na sopky zjistili, že země v oblasti obklopující hotel Teneguia Princes se posunula asi o 1 cm na jih a zvedla se o 3,5 cm nad úroveň uplynulého roku, jak ukazují GPS senzory snímající deformaci země.

Na Kanárských ostrovech je VYSOKÝ STUPEŇ POHOTOVOSTI. 




Tyto znepokojující výsledky z Vulkanologického institutu Kanárských ostrovů (Ivolcan) přichází poté, co souostrovím cloumalo několik zemětřesných rojů z oblasti obklopující smrtonosné Cumbre Vieja.

Jeden z nejpřednějších vulkanologických expertů světa profesor Takeši Sagija z univerzity v Nogoja popsal tato data z GPS jako „závažná“.

 

 

 

Ten řekl, že zaznamenané změny ve výšce vypadají závažně v porovnání se změnami z loňského roku. Senzor GPS je umístěn asi 3,5 až 4,5 míle od centra posledního seismického roje. Od pátku 1:52 do soboty 4:17 tam bylo zaznamenáno 44 zemětřesení až do síly 2,1 magnitudy. 

 

Ty přišly po jiném seismickém roji z minulého víkendu, který se předvedl asi 50 otřesy během tří dnů s magnitudou mezi 1,5 až 2,7 Richterovy škály, což vyvolává obavu, že nejaktivnější vulkán těchto ostrovů se chystá k erupci. 

 

Vědec Stefan Scheller řekl: „Předpokládáme-li, že nahromaděné magma leží pod seismickým rojem, tak potom proto zdvihá zemi nad sebou. Po této erupci by mohlo vzniknout megatsunami, které by mělo katastrofické dopady na mnoha kontinentech, jak ukazují následné obrázky.

 

 

Převzato: http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/11289-spanelska-sopka-vybouchnout-tsunami

 

 Zdroj: express.co.uk

Žádné komentáře:

Okomentovat