neděle 1. října 2017

Alan Watts - Čas a budoucnost


 

To co nazýváte prožíváním/plynutím času, jste VY. Není to něco co se děje nezávisle na vás, což je velmi těžké pochopit. VY jste čas. Dobře, jdete dál? Chcete pokračovat? Čas vytváříte tím, že chcete pokračovat. Proč chcete pokračovat? „Nu,“ řeknete, „protože člověk přece musí pokračovat.“ A proč? Proč musí pokračovat? Máte pocit, že je to od vás vyžadováno?  „Jo, musíš pokračovat, je to naše povinnost.“ Jak jste na to přišli? „No, naši rodiče nás to naučili, když jsme byli dětmi. Řekli, že musíme přežít. Musíme žít.“ To samé jim řekli jejich rodiče, když oni byli dětmi, takže neslyšeli nic jiného. Pokud však žijete život, ve kterém máte pocit, že MUSÍTE přežít, život je pak otrava a přítěž.

A vy pokračujete a cítíte, že musíte pokračovat, protože TEĎ nejste naplněni.

 


Kdybyste skutečně chápali přítomný okamžik, neměli byste pocit, že musíte pokračovat. Jak řekl Konfucius „Jestliže člověk ráno chápe Tao, večer může zemřít a nebude toho litovat.“


Pokud však máte pocit, že musíte pokračovat, musíte, je to proto, že jste nikdy nežili, vždy jste jen doufali, že budete žít. Takže když potom přijdete k rozumu, pochopíte, že neexistuje nic jiného než TEĎ/Přítomnost Přítomný okamžik, a tedy, protože není nic jiného než přítomný okamžik, je krajně nanejvýše důležité v něm spočinout, se v ní usadit, zůstat v něm, splynout s ním, potom pochopíte smysl toho, co se děje.

 


Že jste svým způsobem svými navrátivšími se otci a praotci.  Myriády, nesčetná množství minulých událostí, se odehrávají stále ve vás. A vy provádíte pořád tu stejnou věc, která však pouze mění podobu, což je stejná iluze, v podobném duchu, jako když se zdá, že se vlna pohybuje po hladině oceánu. 


Citát: „ Z jednoho úhlu pohledu je přítomný okamžik kratší než mikrosekunda. Z jiného pohledu v sobě zahrnuje veškerou nekonečnost.“

 

Překlad - Štěpán Mészáros, Roman Kocián

 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat