středa 25. října 2017

Jim Carrey - Je tu jen to, co se odehrává (české titulky)

 

 I slavní herci si mohou vzpomenout na svou pravou podstatu. Jsou jako my všichni ostatní, jsou nekonečným vědomím. 

 Jim neříká nic nového ;) Ale říká to někdo, kdo je produktem americké kultury a tak se to poslouchá asi trochu jinak, než kdyby to říkal můj kolega z práce (jako že ten to neříká :) ... Každopádně, řekl bych bravo, bylo-li by to komu říct.

 

 

JC - Jako herec hrajete postavy, a pakliže se do těchto postav opravdu hluboce vnoříte, uvědomíte si, že úplně stejně se odvíjí i vaše vlastní osobnost.

 Tu se náhle vynoří ono oddělení a přijde otázka: A kdo je Jim Carrey? On ve skutečnosti vlastně neexistuje. Je zde jen relativní projev Vědomí, který se vynoří, posléze mu někdo předá několik idejí, které mu dají jméno a náboženství a národnost a pospojuje je dohromady do něčeho, o čem se předpokládá, že je osobností. Přičemž to vlastně neexistuje. Žádná z těchto věcí, pokud se v tom trošku povrtáte, není skutečná: Ot - Dalo by se říct, že vás to přivedlo k jakémusi typu existencionální krize?

JC - To tvrdíte?

Ot - Nee, narážím na to, co jste povídal.

JC - Jde o existenciální zkušenost, tedy můj život, víte, věřím, že jsem se proslavil, takže bych se té slávy mohl zbavit. Stále to probíhá, ale nyní už ne se mnou. Už toho nejsem součástí. Oblékání - odehrává se, česání - taktéž, odehrává se tento rozhovor a to vše beze mne. Respektive - bez představy o mně samém. Zkrátka - je právě TO, co se odehrává. A není to osobní.

Tak jako leží ohromná propast mezi penězi a MÝMI penězi. Takže takto to cítím, věci se odehrávají. A budou se dít ať už se k nim jako ego připojím či nikoliv. 

Jsou to brázdy, hluboce vyryté během celého mého života. Stále existuje energie, která chce být obdivována, chce být chytrá, a stále tu existuje energie, která chce lidi vysvobozovat z jejich obav. A stále to pokračuje.

 

Chtěl bych lidem trochu přiblížit o co jde, aby mohli také zahlédnout...  tu Propast! Zní to děsivě, ale není. 

Je zde vděčnost, je zde úžas, je tu vzrušení a vše se děje a stoupá z ničeho a odehrává se pro nikoho.

Ot - To je nádherné.

 

 Jc - Ale jak to zpeněžíme?

 

Přeložil: Roman Kocián 

 

 

 

 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat