neděle 29. října 2017

Alan Watts - Kdo k sakru jste?





Tak vy si myslíte, že máte instinkt přežití. A tak jediná věc, na které bychom se dnes mohli shodnout, je, že bychom měli přežít. Takže to, když si říkáme, "musíš pokračovat", "musíš jít dál", má svou příčinu ve skutečnosti, že nežijeme v nekonečném Teď, které je realitou. Vždycky si myslíme, že spokojenost v životě nastane později.

 

   "Přijdou dobré časy, ať už jsou jak chtějí daleko!"

 

 

Každý si myslí, že exituje jistá vzdálená božská událost, ke které směřuje veškeré stvoření, jen si to nenalhávejte. Hinduisti nás v průběhu času učili, že vše jde jen k horšímu. Ona se nakonec rozpadne, ve skutečnosti není mnoho budoucnosti. Zemřete.

 

 

 

Tato naděje v budoucnost je proto podfukem, je to smyšlenka. Všichni to jen oddalují. Což je důsledkem skutečnosti, že nejste úplně živí Teď. Domníváte se, že jednoho dne možná budete. A tak jsou vždy ne-šťastní. Naprosto bezútěšní. A proto vždy doufají, že přijde něco dalšího. Poněvadž věří tomu, že se nakonec stane něco závažného. Jen potřebujeme víc a víc času!

 

 

 

 

Konfucius velice moudře pronesl: "Člověk, který pochopil ráno Tao, může večer spokojeně zemřít." Protože pokud pochopíte, nevkládáte svou naději do času, neboť čas nic neřeší.  Křesťanské slovo pro hřích v řečtině je "amatanén", což znamená "minout cíl/nepochopit smysl". A tím smyslem je věčný život, který je tady a teď.

 

 

Vraťte se k vašim smyslům, načež jste opět dítětem a jednoduše zapomeňte všechno to, co vám bylo řečeno, a kontemplujte TO, co je, a pak vstoupíte do stavu bezmeznosti. To není žádný problém!

 

 Kdo si ksakru myslíte, že jste?

 

Přeložil: Roman Kocián 

 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat