čtvrtek 19. října 2017

Tím kým jsi, je bytostné ticho - Gangaji - Hledání ticha

Hledání ticha 

 

Pokud si začínáte klást otázku "Kým opravdu jsem?" je tu možnost spouštěče pochopení směrování duchovní učitelky Gangaji v tomto videu. Ticho je naší přirozeností a výborný praktický ukazatel. 

 

 

Přepis z videa Rudolfa Vachy:

 

Tazatel : Tolik strachu a smutku mě obklopuje, když nejsem v mém tichu. A nezůstane se mnou když nesedím, se zavřenýma očima. 

 

Gangaji: Právě teď je to s tebou?

 

Tatazatel: Ne tak moc. Když se tě držím za ruku:)... smích Ale právě když jsme venku ve světě a ....

 

Gangaji: Říkám vám je to velice jednoduché. To, co vy děláte, je snaha o vytváření posedu ve vašem tichu. Myslím tím formování něčeho, co má možná něco společného s meditačním stavem (postojem), nebo místem nebo jak říkáte " zavřením svých očí", ale to není sezení v tichu. 

Ticho je tady, ...ale musíte objevit, že ticho je to, kým jse Vy. 

Ticho je to kým jste vy.

Vzpomínám si, že jsme šla na trh s Papagim. V Indii je tržiště opravdu "něco",.... všechno tam je. Strašně to smrdí lidé křičí, je to tam samozřejmě i krásné. Jsou tam krásné barvy, ale ostré a křiklavé a já jsme byla podrážděná. Proč s ním nejsme v tom malém modrém pokoji a nesedíme v tichu, a najednou mě to trklo, a prostě jsem si uvědomila, ho - ho - ho - ho, myslela jsme si, že ticho bylo někde tam vzadu, kde nebyl žádný hluk. Ticho je stále tady (přítomno). Takže neříkejme, že je to tiché, protože to má určitý vedlejší význam ke školní třídě. 

 

Ticho, ticho, podstata (bytí) je stále tady (zde). A vaše meditační praxe může být velice užitečná pro první pozorování ticha bytí (bytostného ticha, klidu). Ale pokud pak spojujete ticho bytí (bytostné ticho) s děláním něčeho, pak bytostné ticho (klid) ve vaší mysli vytváří jiný výsledek (odráží jinou skutečnost). Ale to je jeho opakem. 

 

Bytostné ticho je příčinou všeho. A opravdu to musíte všude vidět, všude. A vaším problémem je jak říkáte smutek, hněv, atak světa. A to je ta chvíle, kdy se zeptat sám sebe, odešlo ticho někam pryč? Raději než se pouštět do velké diskuze o tom, jak se musíte vrátit do svého pokoje, kde se z toho musíte dostat pryč, nebo proč mě to pronásleduje. A co jsme udělal a proč si to nemůžu udržet, rozumíte? Je to velmi jednoduché, Opravdu se ptáte sami sebe, opustil mě bytostný klid (ticho)?Prostě to zkontroluješ, to je to, co opravdu kontroluješ, skutečně, zkontroluj si to.

 

 A to je to co je přehlíženo nejvíce, už tu existuje tento předpoklad (doměnka), že je pryč. A pak na základě tohoto předpokladu, se vynořují všechny ty strategie mysli, jak ho obnovit (to ticho). Čili potřebuji sedět déle, tak trochu déle setrvat (v tomto). Nebo bych tu neměl být, neměl bych to dělat. Ale všechno tohle je založeno na falešném předpokladu (doměnce). Tím falešným předpokladem je, že nejste tichem. Tím kým jsi je bytostné ticho. Nebo pokud je to příliš koncepční, kdo je bůh? Bohem je bytostné ticho (klid) a jeli to příliš hierarchické, co je nakonec jádrem každé zkušenosti. Každé místo každá okolnost, každé tělo, každá emoce, každá myšlenka je klidem bytí (bytostným klidem, tichem). 

 

Přeložil :  Rudolf Vacha  


 

   

 

Žádné komentáře:

Okomentovat