středa 25. října 2017

Alan Watts - Co jste to zapomněli - plus video





Víte, vždy můžete lidi popostrčit, docela pěkně, nápomocným způsobem. Prostě jim říkám: "Co jste zapomněli?"


 "Mm, já nevím. Měl bych si pamatovat?"


 "Nebojte, skutečně na vás nic nehraju. Myslím, že to není těžké. Je to něco naprosto zřejmého co jste zapomněl. Vzpomněl by jste si snáze, kdybyste věděl, že je to tak zřejmé?"


 "No, to je ta nejtěžší věc na světě, na kterou by se dalo myslet. Co je tou nejzřejmější věcí, kterou jsem zapomněl? Ksakru co to je?" 


Tak co myslíte, kdo jste? Jak odpovíte na otázku KDO jste?


 Dali vám jméno. Řekněte: "jmenuji se Joe Doe", a já jsme Alan Watts. To není pravda. To je to, co vám řekli ostatní, že jste! Označili vás jménem a teď vás trápí, abyjste se s tím identifikovali a chovali se podle toho, jak je všeobecně očekáváno. Ale to nejste vy, to víte moc dobře. Jděte spátky ve své paměti, vraťtese do raného dětství, před to než vám to všechno začali říkat. Kdo jste?

 

 Až se s tím vypořádáte, budete moc dobře vědět, kdo jste. Co jste ve své podstatě, tam hluboko uvnitř, tam daleko, je jednoduše základ, struktura samotné existence.

 



 

 Že by to bylo spiknutí, které se nesmí prozradit? Protože tím je každý.


 A pokud a pokud si to jedna osoba uvědomí, druhá se cítí trochu uraženě. Zeptají se: "Hmm, jak to, že jsi tak skvělý?" Takže každý, komu se dostane náznaku, kým doopravdy je a když se s tím vytasí v křeťanské civilizaci, ptají se lidé: "Kdos si sakra myslíte, že jste? Ježíš Kristus?" Anebo můžete říci: "Ježíš Kristus řekl, že je Ježíš Kristus a každý jej za to zatracoval a to nyní vy děláte se mnou." 

 

Je něco jako výběžek duše, psyché ve kterém si je každý moc dobře vědom toho, že nejste tou nezodpovědnou malou myškou, která byla vhozena do tohoto světa. Ale, že tohle vskutku děláte VY.  Vy jste toho činitelem.


 Jenom si to neumíte připustit, stejně tak, jako si neumíte přiznat, že jste zodpovědní za způsob, jakým bije vaše srdce. Jen řekněte: "Ne to nedělám já. Nad svým srdcem nemám žádnou kontrolu." Máte nějákou kontrolu nad tím, že jste vědomí? A víte jak by jste mohli? 



Překlad : Roman Kocián    

 


 

3 komentáře:

  1. Dobry den pane Kociáne, ráda bych se s vámi spojila, ale nemůžu na vás nikde najít spojení. Můžete se mi prosím ozvat na trevak@volny.cz? Děkuji Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den pane Kociáne, mohl bych Vás též požádat o kontakt? Přeji hezký den a děkuji. Ladislav
    lalca@email.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat