sobota 9. září 2017

Stefan Verstappen - Mýtus o přelidnění a švédský lékař, statistik Hans Rosling

V 8mi minutovém videu popisuje kanadský spisovatel Stefan Verstappen, jak neopodstatněná je lež o tom, že přelidnění planety způsobuje bídu. Na Zemi může žít mnohem více lidí, než nyní. Komplikace jsou způsobeny deformovanými sociálními vztahy, nikoliv možnostmi Země.

 



Poznámky k videu:

Jedinou limitaci, kterou Dr. Calhoun uplatnil vůči myší populaci byla limitace jejich životního prostoru. Myšky byly uzavřeny v jednom celistvém komplexu a nemohly odtud volně ven. S postupem času byly jejich záporné návyky a zlozvyky, které se během tohoto „uvěznění“ vyvinuly, přenášeny na každou mladší generace. Přidáváním dalších záporů se tyto vlivy pouze zvyšovaly, až se postupně celá myší kolonie vyznačovala silně proti-společenským přístupem. S výjimkou „krásných“ myšek, samozřejmě. Ty se s nikým nestýkaly, ale ani se nemnožily.


Během tohoto pokus Dr. Calhoun pozoroval další podrobnosti:

  • Mnoho těhotných myšek své mladé nedonosily, ale spontánně potratily. Ty, kterým se podařilo mláďata vrhnout, často nepřežily, takže se nemohly o své potomky postarat. Úmrtnost mláďat byla až 96%.

     

  • Mužské výchylky zahrnovaly celou škálu, od pohlavní zvrácenosti až po kanibalizmus. Mnozí myšáci byli posedlí jakousi horlivou, až hysterickou činnorodostí a patologickým odtažením se od společnosti. Tyto myši žraly a pily pouze když zbytek sídliště spal.

     

  • Další zvířata odmítala žrát a pít když byla sama a proto se shromažďovaly velké davy, 60-80 myší v poměrně malých odděleních, kde se tísnily jedna myš na druhou a tam společně žraly a pily.

     

Poslední myš pošla za 600 dní od začátku pokusu.

 

Chování těchto zvířat má svou obdobu i v lidské společnosti. Na příklad obyvatelé Velikonočního ostrova, kteří žili celé věky spokojeně a v přátelském poměru jeden s druhým, obývali společně tento hustě zalesněný ostrov. Zalidněnost byla poměrně značná, ale jednotlivé kmeny spolu žily v míru.

 

 

 

Kolem r. 900 se připlavili noví osídlovatelé. Postupně se ostrov stal přelidněným. Ostrované se začali předstihovat ve snaze urvat co nejvíc z přírodních zdrojů, které ostrov poskytoval. Postupně pokáceli všechny stromy a tím se připravili o maso, protože divoká zvířata byla buď vychytána, nebo vymřela. Nenávist mezi lidmi vedla k hojným krevním mstám, války mezi jednotlivými kmeny byly časté a na celý ostrov padl mrak strachu a nepřátelství. Postupně došlo i k hladu, bídě, a kanibalizmu.

 

 Převzato z http://www.nwoo.org/2015/07/08/stefan-verstappen-mytus-o-prelidneni/

 ______________________________________________________________

 

 Ještě jedno video o mýtu přelidnění, skoro hodinové, titulky jsou tak dvacet minut, dál jen v angličtině. 

 

Překlad popisku původního videa: Hans Rosling je švédský lékař, akademik, statistik apopularizátor vědy. Je profesorem Mezinárodního zdraví na Karolinska Institute a spoluzakladatelem a předsedou Gapminder Foundation, která vyvinula Trendalyzer software system. V této řeči 'Don't Panic - The Truth About Population' - "nepanikařte, pravda o populaci" komplexně vyvrací mýtus přelidnění planety, který je lidem servírován medii za posledních 30 let. Zůstaňte bdělí k faktům a různým jednotlivcům, ověřujte si, zda každý přednášející uvádí korektní data. A zda není publikovaná teze pouze v jeho zájmu.

 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hans_Rosling 

 

Originální video : https://www.youtube.com/watch?v=eA5BM7CE5-8 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat