neděle 3. září 2017

Rusko predbehlo Západ: Skonštruovalo najmohutnejší kvantový počítač na svete

 


Rusko predbehlo Západ: Skonštruovalo najmohutnejší kvantový počítač na svete
Dosiahol to kolektív Michaila Muchina, jedného zo zakladateľov Ruského kvantového ústredia. Zahraniční konkurenti, vrátane Google, boli nútení priznať prvenstvo Ruska v tomto smere.


Ruský kvantový počítač je niekoľko miliónov krát rýchlejší, ako široko dostupné operačné systémy. 

 
Pre porovnanie Americký kvantový počítač od firmy D-Wavw je 3600 krát rýchlejší ako všetky doterajšie klasické systémy
Správa je zo 7 mesiaca 2017

 

Zdroj: http://finobzor.ru/show-42385-oboshli-zapad-v-rossii-sozdali-samyy-moschnyy-v-mire-kvantovyy-kompyuter.html 

 

 

Končí období tranzistorů

 


D-Wave Systems představila první kvantový počítač D-Wave One určený do běžného prodeje. Obsahuje 128qubitový procesor. Je to další technologický milník?

 

Odhadem za pouhých deset let se s velkou pravděpodobnost í dočkáme kvantového počítače s tisíckrát vyšším výkonem, v roce 2030 rovnou milionkrát výkonnějším. Cena by měla klesat stejným tempem, takže přespříští desetiletí už budeme mít možná nějaký kvantový mobilní přístroj po kapsách.

 

 

 http://vtm.e15.cz/kvantovy-svetelny-cip-ktery-lze-preprogramovat

 

 Díky obrovskému výkonu dokáže okamžitě a velmi přesně rozpoznávat předměty v okolí i naši tvář. Stejně tak pozná i hlas a následně ho zpracuje či pochopí díky rozsáhlé databázi.¨

 

 Všimněte si také načasování této technologie, která přichází právě v době, kdy pomalu končí tranzistorové období. Podobný přechod se v rámci výpočetní techniky stal už vícekrát: od elektromechanic kého relé, přes vakuovou elektronku až po tranzistory a integrované obvody. Vždy se narazilo na známé hranice a poté se přešlo na novou, již relativně připravenou technologii.

 

  

Vnitřnosti kvantového počítače s procesorem v absolutním mrazu. Kredit: Amherst College.

 

 Ať už vědci narazí při vývoji na jakékoli problémy, s vysokou pravděpodobnost í je časem vyřeší. Vývoj je zkrátka nezastavitelný a na první pohled by se mohlo  zdát, že až podezřele jednoznačný. Toto století nás čeká ještě mnoho překvapení a magických technologií, které si zatím nedokážeme ani představit.

 

 

 128 qubitový supravodivý adiabatický kvantový procesor od D-Wave.

http://vtm.e15.cz/prvni-kvantovy-pocitac-stoji-deset-milionu-dolaru

http://vtm.e15.cz/kvantove-pocitace-o-velikosti-mobilu-s-iontovymi-pastmi

  Problém s těmito počítači : 

 

Průlomové objevy ruských vědců v oblasti DNA: "DNA a kvantový počítač" 

 

07.07.09   dr. David Wilcock

 

Mohou molekuly DNA fungovat jako velice pokročilý a neskutečně rychlý počítač? Rozvíjíme tu myšlenky z předchozího článku „Vaše DNA se mění!“. Klíčové slovní spojení tu je „počítače na úrovni kvantů“ Mohly by být molekuly DNA něco jako zázračné „počítačové čipy“? Je DNA velice pokročilou technologií, kterou nám přímo pod nos strčila nějaká nepředstavitelně rozvinutá inteligence? Byla tu vždycky? Vyčkávala celé ty roky, než ji rozluštíme – a vyvineme díky ní úžasné nové technologie?Mohla by být DNA „strojem“, jehož rozebrání, popis a zpětné znovuvytvoření by bylo mnohem složitější, než tomu bylo u křemíkových čipů? (Cože? „Rozebírání a zpětné vytváření“ křemíkových čipů? Ano. Podle četných zpráv očitých svědků jako je např. pluk. Philip Corso byly křemíkové čipy poprvé získány z havarovaných UFO a teprve na základě toho byla zahájena jejich „výroba“ lidmi. My sami jsme je nevyvinuli.) Tak moment. DNA je příliš malá na to, aby byla počítačovým čipem. Její „základní části“ tvoří samostatné atomy! Počítačové čipy jsou samozřejmě malinkaté, na malý kousek křemíku se vejdou miliony tranzistorů, ale samotné atomy jsou ještě mnohem, mnohem menší. Jestliže něco jako „DNA počítač“ už kdysi existovalo, měli bychom být schopni znovu ho sestavit! Přístroje má každý rád. Pokud molekula DNA skutečně fungovala jako velice pokročilý počítačový čip, musela se řídit běžnými fyzikálními zákony. Na tom by nebylo nic záhadného ani nemožného.



 

 

 

Byl by to nakonec jenom velice malý přístroj, který čeká na to, až ho někdo rozebere a porozumí mu. Pokud by tomu tak bylo, měli bychom být schopni odhalit principy tohoto „počítače“ a zpětně ho vyrobit… abychom pak mohli vytvářet další mašinky a přístroje. Ty první a nejprimitivnější by měly samozřejmě do propracovanosti DNA hodně daleko… používaly by totiž jen nejzákladnější aspekty její „technologie“. I tak by ale fungovaly na podobných principech.

 

Jak to uděláme?

 

Molekula DNA sestává z individuálních atomů, které jsou uspořádány do dvojšroubovice. Konečným požadavkem na uskutečnění naší zdánlivě radikální koncepce by byla nezbytnost vyvinout počítačový obvod složený z částí, které by nebyly větší, než samostatné atomy. A jaké příhodné jméno bychom mu měli dát? Co třeba „kvantový počítač?“

 

Fikce? Skutečnost!

 

Kvantový počítač!

Na obrázcích dole je uvedeno schéma jednoho z nestarších prototypů „kvantového počítače“ a také jeho fotografie pořízená elektronovým mikroskopem. Jde o funkční kvantový počítač, vyrobený jen a pouze ze dvou miniaturních „kaluží“ atomů, kterým říkají „qubity“ (kvantové bity). V dubnu roku 2004 to byla ta nejmodernější technologie.

 

Ale no tak… Kdepak, to není legrace, to je realita. Křemíkové počítačové čipy jsou sice malé, ale titěrnosti „qubitů“ nedosahují ani náhodou. Představte si počítač, který je miliardkrát rychlejší než cokoliv, co máme dnes. Všechny kódovací programy by v okamžiku zastaraly.

 

„Tyto počítače způsobí, že křemíkový čip půjde do starého železa podobně, jako tam skončila elektronka, když se objevily tranzistory.“

 

Jednotlivé národní bezpečnosti by se o toto začaly velice zajímat. Přirozeně by se zasadily, aby se o celé věci neobjevily žádné relevantní informace v médiích, což by znamenalo, že byste o tom nikdy nic neslyšeli, i přesto, že výzkum kráčí dál mílovými kroky.

 

Hmm… to zní jako něco, co už se dávno děje!

 

 

 

 Nevyprávěli jsme vám smyšlený příběh, hovoříme o „počítačích na kvantové úrovni“.

 

Pokud byste se chtěli dozvědět více o počítačích na kvantové úrovni, pod prvním odkazem se skrývá skvělý úvod, navíc určený začátečníkům v tomto oboru. Tady jsme z něho použili jen kousek. http://www.carolla.com/quantum/QuantumComputers.htm 

 

Nepřestávejte číst. Když vám začne jít ze všech těch technických termínů jít hlava kolem, prostě je přeskočte – je ale důležité, abyste nepřestávali ve čtení… zejména jakmile uvidíte, kterým směrem se chystáme vydat.

 

 

 Nejen, že tyto počítače jsou až miliardkrát rychlejší, než současné modely počítačů, které jsou založené na křemíku, ale teoreticky můžou fungovat bez spotřeby jakékoliv energie.

 

Křemíkové čipy zastarají stejně jako kdysi elektronka. Však jejich výrobci, vláda Spojených států a Japonsko, už dnes investují obří částky do výzkumu kvantových počítačů… Kvantové počítače jsou reverzibilní, takže teoreticky nepotřebují žádnou energii ze sítě, žádnou totiž nespotřebovávají. Kvantová reverzibilita znamená, že kvantové počítače pracují v nekonečném počtu (reverzibilních) kroků, podobně jako se ze spreje rozprašováním uvolňují jednotlivé molekuly.

 

Programy kvantových počítačů „neběží“, ale říká se, že když zpracovávají vstupní data a transformují je na výstupní, tak se „vyvíjejí“.

 

[Hm… zní vám to povědomě?]

 

Rychlost kvantových počítačů také ohrožuje schémata, na nichž jsou založeny šifrovací [počítačové] programy používající hesla. Podle nich totiž prolomit heslo (tj. přijít na jeho správné znění) trvá při rychlosti současných počítačů neúměrně dlouho. Šifrovací schémata používající hesla, která se běžně rychlými počítači dají prolomit tak v horizontu milionů let, jsou náhle proti kvantovým počítačům bezbranná, protože ty dokáží na správné heslo přijít už třeba za jeden jediný rok.

 

Mnoho vlád, včetně té naší (americké), taková šifrovací schémata používá k udržování národní bezpečnosti. O každou technologii, která by ji mohla narušit nebo ohrozit, se velice zajímají. Proto Office of Naval Research (Úřad pro námořní výzkum), CIA a DARPA (Agentura pro pokročilé výzkumné projekty) začaly utápět horentní částky právě ve výzkumu kvantových počítačů.

 

DARPA poskytla 5 milionů dolarů institutu Quantum Information and Computing Institute a CIA investuje zatím neznámé množství finančních prostředků do faktorizace celých čísel, což je fundamentální součást šifrovací technologie…

 

Takže kvantový počítač by mohl vyřadit všechny existující bezpečnostní systémy?

 

Ano. Citace výše dokazuje, že kvantové počítače toho jsou schopné… a jednoho 

dne k tomu dojde!

 

 

Z toho by se mohl stát nedozírný problém – a všem superhackerům by nastaly žně.

 

V kruzích počítačových nadšenců a geeků je toto poměrně žhavé a hodně diskutované téma, ale do mainstreamu a na veřejnost se ještě nedostalo. Nikdo nechce, aby byly všechny šifrovací systémy, které kdy byly vyrobeny, najednou naprosto k nepotřebě. Mysleli jste si, že máte heslo, na které nikdo nepřijde ani za milion let. Tak teď už je to jen jeden rok, než si na něm někdo smlsne.

 

Ale pamatujte… vaše vlastní DNA může být ještě mnohem komplexnější, než tyto miniaturní kvantové počítače!

 

 c)2009 dr. David Wilcock
(c)2009 Translation: Jan Kovář ml. 

Matrix 2001 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat