pondělí 2. března 2020

Rupert Spira - Štěstí


                                

                                          Rupert Spira - Štěstí

_______________        _______________________________________________________

 

 Úryvek z textu:  

       

"Štěstí není pocit, který se čas od času objeví v naší zkušenosti. Je to pozadí, na němž se veškerá naše zkušenost projevuje. Je to přirozenost Ticha na pozadí, je to podstata naší existence."

    Rupert Spira

 ___________________________________________________________

                             Překlad a tvorba videa: Roman Kocián

                  

                       Krátké meditační zamyšlení Ruperta Spiry. Co je štěstí?

          -------------------------------------------------------------------------------


 

Nicméně naše nuda, podrážděnost, neklid jsou jemným odmítnutím aktuální zkušenosti.


Kdyby se věci jen trošku změnily, byl bych šťastný. 


Pohleďte na cokoli, co zdá se být nesnesitelné či neúnosné nebo dokonce jen velice nepříjemné, a všimnete si, že ona nepříjemnost netkví v objektu či zkušenosti, je tvořena pouze našim odporem k němu. Ten odpor je naše utrpení, v tomto tkví celé naše utrpení.

 


Často slyšíme frázi: Hledání osvícení. Ať hledáme cokoli, zjevně to není nyní přítomno. Pokud proto hledáme osvícení, hledáme zážitek, k němuž dojde v budoucnosti. A pokud hledáme zážitek, který někdy v budoucnosti začne, tak tato zkušenost bude již dle své podstaty muset také skončit. Hledání osvícení je hledání utrpení. Hledáme osvícení.


My nehledáme osvícení, hledáme stav, a i když ho dosáhneme, dříve nebo později nás opustí a my budeme ještě bezútěšnější, než když jsme byli předtím, než jsme ho prve dosáhli.

 


Osvícení, takzvané nesprávné osvícení, je poznání, odhalení, to prosté, nikoli mimořádné mystické duchovní zjevení. Toto prosté, obyčejné odhalení podstaty našeho Já. Je to přirozenost Ticha, nepodmíněná radost, radost, která na ničem nezávisí. Nezávisí na objektech, vztazích, učení, učiteli, na tradici. Je nezávislá, nepodmíněná. Je to podstata našeho vlastního Já. 


Nelze ji nalézt, protože ji nelze ztratit. 


Může být skrytá i odhalená a zastřena je pouze našim odporem k aktuální zkušenosti.

 


Příštipek modré oblohy není objektem, který se čas od času objeví na pozadí oblaků. To oblaka se čas od času objevují na pozadí modré oblohy.


Štěstí není pocit, který se čas od času objeví v naší zkušenosti. Je to pozadí, na němž se veškerá naše zkušenost projevuje. Je to přirozenost Ticha na pozadí, je to podstata naší existence. To je to, co tato krátká krásná věta ve védantské tradici vyjadřuje: sat-chit-ananda.


Poznání Bytí je štěstí samo. Poznání naší vlastní existence takové, jaká je, její vnímání jí samé, je štěstí.

 


Prostor této místnosti ničemu nevzdoruje a na ničem nelpí. Buďte jako tento prostor. Ničemu nevzdorujte, nic nehledejte, nic nechtějte, buďte ničím, nic neznejte. A to nejen objekty a vztahy, ale také myšlenky, včetně myšlenek o ne-dualitě.


Ničeho se nedržte. Víte, že sami jste vyjádřením Ničeho. Když kdykoli vše, co se dá opustit, je opuštěno, tak to, po čem jsme prve prahli nadevše, září nerušeně.

 

Přeložil : Roman Kocián

 

Žádné komentáře:

Okomentovat