Vápník z rostlinných zdrojů: mák, sezam, mandle a další rekordmani
Mléko neobsahuje tolik calcia, jak se nás snaží tolik odborníků přesvědčit, nebylo spíš vytvořeno pro telátka? My jako lidé máme své mléko a to mateřské.
Vápník je z minerálů v našem těle zastoupený vůbec nejvíce - tvoří naše kosti a zuby
a má také lví podíl na udržování mírné zásaditosti lidské krve
(pohybuje se v rozmezí od 7,36 do 7,44pH). Proto ho tělo potřebuje
příjmout ze stravy každý den v opravdu velkém množství. Za jeho nejlepší
zdroj je tradičně považováno mléko a výrobky z něj a ti, kteří se jeho
konzumaci vyhýbají, ať už z etických či zdravotních důvodů, jsou často
varováni zvěstmi o zlomených kostech a zkaženém chrupu.
Přitom ale například tzv. „vápníkový paradox“
poukazuje na statisticky prokázaný fakt, že v západních zemích (s
vysokým příjmem vápníku z mléka) existuje zároveň také vysoké procento
zlomenin a případů řídnutí kostí. To souvisí především s nadměrným
příjmem bílkovin z živočišných produktů a cukrů ze zpracovaných
potravin, které při trávení silně okyselují organismus a tělo musí pro
nastavení už zmíněné acidobazické rovnováhy využít vápníkové rezervy z
kostí. Skutečná potřeba vápníku tedy souvisí také s celkovou skladbou
jídelníčku.
V každém případě si tento článek, určený především stravovacím
minoritám, místo debaty, jestli mléko a výrobky z něj ano nebo ne, klade
za cíl ukázat, že i bez nich je možné získat vápníku pro organismus dostatek,
a to z čistě rostlinných zdrojů. Ono už si stačí položit jednoduchou
otázku - odkud se v tom kravském mléku ten vápník asi bere? Tady je 10
rostlinných přeborníků v obsahu calcia (na 100 gramů), kterého je pro
porovnání v mléce přibližně 125 mg:
Mák 1400 mg
Opravdovým rekordmanem v obsahu vápníku je mák. Protože zároveň obsahuje
velké množství tuku, je také dosti výživný. Přidávejte si čerstvě
namletý mák do cereálií, kaší anebo si jej nechte namočit přes noc a
rozmixujte na makové mléko. To je skvělým zásadotvorným nápojem.
Sezamové semínko 670 mg
Dalším skvělým zdrojem vápníku z rostlinných zdrojů je sezam. Lepší, než
běžně se prodávájící čistě bílé je neloupané semínko (seženete ve
většině zdravých výživ), protože ve slupce obsahuje mnohem více nejen
vápníku, ale i dalších stopových prvků a vitaminů.
Mandle 240 mg
Mandle se vedle vysokého obsahu vápníku mohou pochlubit také značným
množsvím hořčíku nebo draslíku a jako většina ořechů také
nezanedbatelným podílem bílkovin. V kuchyni využijeme mandle při
přípravě lehkých předkrmů, hlavních chodů i dezertů, naslano i nasladko.
U veganů je stále oblíbenější chutné a výživné mandlové mléko, které do
müsli opět není ani třeba cedit.
Květák 205 mg
Za zeleniny zdravým kostem a zubům nahrává květák, který je vůbec
skvělou zásobárnou minerálů a vitaminů. Jeho použití je opět široké
především úpravou vařením, smaženým nebo zakékáním, ale s chutným dipem
se dá mladý květák konzumovat za syrova, kdy vyniknou jeho
zdraví-prospěšné látky.
Para ořechy 170 mg
Další zástupce ořechů s vysokým podílem vápníků jsou para ořechy, plody
majestátního tropického stromu Juvie ztepilé. Obsahují přes 66% tuku,
vitamin E a řady B E a celou řadu minerálů. Kromě vápníku jsou para
ořechy pro vegany také skvělým přírodním zdrojem selenu. Proto je dobré
je konzumovat v menším množství pravidelně.
Lískové ořechy 140 mg
Lískové ořechy obsahují až 62% tuků a 13% bílkovin, z vitaminů dominuje
B3, B6, kyselina listová a hlavně vitamín E, z minerálních látek
převažuje nad vápníkem hořčík a fosfor. Lískové ořechy jsou oblíbené pro
svoji nasládlou chuť, proto jsou často zastoupeny ve sladkém pečivu
nebo se z nich vyrábí sladký krém (například Carobella), "mléčný" nápoj a
dokonce i olej.
Kapusta 115 mg
Kapusta je u nás neprávem opomíjená košťálovina. Obsahuje 3x více
vitaminu C nežli citrony, také mnoho provitaminu A a vitaminů skupiny B.
Zastoupení minerálů je ohromující: kromě dominantního draslíku přítomen
je hlavní hrdina tohoto článku, dále fosfor, hořčík, síra, sodík,
chlór, bór, železo, jód, kobalt, měď, mangan, molybden, nikl, stříbro,
chróm, fluór, zinek. Kapusta je ovšem nadýmavá, proto do jídel
nezapomeneme přidat kmín, saturejku, koriandr nebo bazalku.
Slunečnicová semena 110 mg
Slunečnicová semínka jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu E a
vitamínu B1, jsou jedním z nejvhodnějších zdrojů kyseliny listové. Hodí
do teplé i studené kuchyně: přidejte je do cereální snídaně či jogurtu,
do pomazánek na chleba i do sladkých jídel. Neměly by chybět také v
zeleninových salátech, kde zvýší vstřebatelnost v tucích rozpustných
vitaminů. Z přes noc namočených, rozmixovaných, citrónovou šťávou a
vločkami z mořských řas dochucených semínek se dá připravit pochoutka
chuťově připomínající rybí salát.
Kakaové boby 108 mg
Nepražené kakaové boby patří mezi tzv. superfoods, tedy potraviny s
vysokým a pestrým obsahem antioxidantů, vitaminů a minerálních látek a
vápník je jednou z nich. O kakaových bobech se také tvrdí, že jsou vůbec
nejlepším anxidantem. Nepražené boby (buď v celku nebo rozdrcené na
prášek) jsou poměrně drahé, ale jejich přínos se vskutky vysoký.
Brokolice 105 mg
Brokolice je plná minerálních látek a vitaminů a patří mezi zdravotně
nejpřínosnější zeleninu vůbec. Obsahuje více než trojnásobné množství
vitaminu C než citrusové plody, má také mnoho provitaminu A a vitaminu
E. Díky vysokému zastoupení vitaminů a minerálních látek je nejvhodnější
konzumovat růžičky brokolice syrové. Jelikož ale v tomto stavu příliš
chutná není (vylepšit ji může vhodný dip), snažíme se ji vařit co možná
nejšetněji a nejkratší dobu - nejlépe v páře.
Co podporuje vstřebávání vápníku?
Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin
D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také
nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se
hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem
souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity.
Co vstřebávání vápníku naopak narušuje?
Kyselina šťavelová (vyskytuje se například ve špenátu nebo mangoldu),
která spolu s vápníkem tvoří nerozpustné šťavelany a kyselina fytová
(zastoupená v obilovinách, luštěninách a semenech). Využití vápníku také
příliš nenahrává sedavý způsob života, stres, alkoholismus, různé druhy
léků a postupně se snižuje také s věkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat