pondělí 24. července 2017

Kvantová fyzika a zdraví Kvantový aktivista Amit Goswami


Jak může kvantový aktivismus pomoci zdraví, tomu, jak nakládáme se zdravím a jak přistupujeme k léčení? To je velmi důležitá otázka, a to z toho prostého důvodu, že náklady na zdravotní péči neustále stoupají, a to téměř ve všech zemích světa.

 

Jak to funguje aneb kvantový aktivismus v kostce

Myšlenka kvantového aktivismu vychází z teorie morfické rezonance, jejímž autorem je biolog Rupert Sheldrake. Tato teorie říká, že kromě genetiky a lidské kultury existuje i další faktor, který přispívá k evolučnímu vývoji Lidstva – tím faktorem je tzv. kolektivní paměť přírody.

 

Bývalý bilog a biochemik z univerzity Cambridge Rupert Scheldrake, jehož nekonvenční přístup k evoluční biologii je mnohými vědci ostře kritizován, existenci kolektivní paměti organismů opírá o výsledky různých experimentů a studií směrujících k potvrzení hypotézy, že každý biologický druh (včetně lidí) je propojen na úrovních, které přesahují prostor i čas. Všechny organismy jednoho druhu tak spojuje síť systémů, vazeb a propojení, kterou lze označit jako „kolektivní paměť“. Lze si ji zjednodušeně představit jako obrovskou databázi vzpomínek, vzorců jednání a zkušeností, s níž je každý „člen“ přirozeně spojen. Proto z ní může těžit, ale rovněž do ní sám přispívá, sám ji utváří.



Hypotéza existence této kolektivní paměti je dle Dr. Goswamiho v souladu s aplikací poznatků kvantové fyziky na fenomén lidského vědomí. Goswami vysvětluje, že povaha vědomí je nonlokální. Princip nonlokality vědomí pak dává odpověď na druhou část otázky – jakým způsobem může každý jednotlivec přispět ke kvalitativnímu rozvoji vědomí společnosti jako Celku?

Naše pozitivní emoce, zážitky a zkušenosti se všechny přirozeně stávají součástí širšího kolektivního vědomí. Tvorbou těchto emocí, zážitků a zkušeností tak aktivně přispíváme k pozitivní evoluci vědomí. Každá jednotlivá myšlenka, emoce nebo čin je v tomto směru důležitá a neseme za ni (širší) odpovědnost.

V současné době, bohužel, v globálním měřítku silně převládá tvorba negativních emocí a myšlenek. Tento trend dlouhodobě brzdí evoluci směrem k pozitivnímu rozvoji kvality vědomí (i když v podstatě existují vědecké přístupy pro posunutí vědomí společnosti na vyšší úroveň).


Jaké řešení globálních problémů nabízí kvantový aktivismus?

Dle Amita Goswamiho ke vzniku současných nejpalčivějších globálních problémů, jakými jsou

  • klimatické změny,

  • terorismus,

  • propastné sociální rozdíly nebo

  • ovládání médií oligarchy

vedla dominance materialistického nahlížení na svět. Změna tohoto nahlížení (a následně rychlé řešení uvedených problémů) je možná právě díky inovativnímu uplatnění principů kvantové fyziky a nové vědy na oblast rozvoje vědomí u co největšího množství lidí.


 Stručné vysvětlení základních principů kvantové fyziky a jejich správnou aplikaci pro změnu k vědomějšímu životu vysvětluje A. Goswami v krátkém e-booku Příručka kvantového aktivisty, která je volně dostupná na oficiálních stránkách dokumentárního filmu Kvantový aktivista. 


Několik principů jako ukázka:


  • Kvantová fyzika vychází z předpokladu, že všechny objekty naší životní zkušenosti (předměty vnímané našimi smysly, ale i myšlenky, emoce, vjemy, intuice) jsou pouhými možnostmi. Až v okamžiku, kdy se setkají se subjektem, pozorovatelem, se stávají skutečností. Tato zásadní role subjektu v utváření veškeré reality je zdrojem nového nematerialistického přístupu tzv. nové vědy.

  • Dle nové vědy je základním a jednotícím elementem veškerého bytí nemateriální Vědomí (vědomí –> hmota). Proto má každý prostřednictvím vlastního vědomí přístup i k společné úrovni vědomí, o níž se zmiňuje většina duchovních tradic Východu i Západu.

  • Principy kvantové fyziky (nonlokalita, kvantový skok, diskontinuita) může každý z nás využít k vylepšení běžného života – již dnes je množství lidí s úspěchem aplikuje v oblasti myšlení, kreativity, emocí, v léčení, ale i psychologii nebo v podnikání.

 Podstatou poselství kvantové fyziky a nové vědy je, že nás inspirují k posunu vědomí od čistě racionálního uvažování směrem k většímu využívání intuice. Intuice nás přirozeně vede k hledání smyslu života v jeho čistých podobách (tzv. archetypy), kterými jsou Láska, Pravda, Spravedlivost, Krása, Vitalita atp.


Takže cílem každého kvantového aktivisty je inspirovat sebe i své okolí k objevování a využití tohoto „kvantovému přístupu“ v oblasti myšlení, zdraví, životního stylu, práce i podnikání.

Jak?

  • Myšlením, které je založeno na větším využívání pozitivní intuice.

  • Přístupem ke zdraví, který vychází z celostního pohledu na lidskou bytost.

  • Životním stylem, který vychází z většího propojení a kontaktu s Bytím, což vytváří prostor pro kreativitu.

  • Aktivním a angažovaným životem, který je udržitelný a v souladu s potřebami Celku (jednoduše řečeno: přesahuje potřeby ega).

Pokud tak činíš, přirozeně přispíváš k tvorbě trvalé hodnoty – pozitivního kolektivního vědomí. Skutečně tedy platí, že pokud změníš sebe, změníš i svět.


 Sdělení R. Sheldrakea na přednášce 12. mezinárodní transpersonální konference v Praze (1992):

 Teorie morfické rezonance je teorie vědecká, a jako taková by měla být ověřena či popřena vědeckými metodami. Je však zároveň součástí obecnějšího společenského hnutí za změnu přístupu k životu a k přírodě. Ať už se ukáže, že morfické rezonance jsou teorií správnou či nikoliv, jsem přesvědčen, že z hlediska případné pozitivní změny paradigmatu je chápání přírody jako živého organismu naprosto rozhodující. A domnívám se, že tyto změny idejí jsou pravděpodobně i základní podmínkou přežití.

 "Svět tak, jak ho vnímáme v tuto chvíli, není daný. Každá událost je potenciálně tvořivá a přináší nové možnosti.

              Amit Goswami


Žádné komentáře:

Okomentovat