pondělí 26. února 2018

Egyptští a němečtí archeologové odkryli v údolí Nilu 2500 let staré pohřebiště



Egyptští a němečtí archeologové odkryli v údolí Nilu 2500 let staré pohřebiště, kde v dosud prozkoumaných hrobkách objevili 40 sarkofágů, tisíc soch a zlatou pohřební masku. 

 

Na tiskové konferenci to dnes oznámil ministr pro památky Chálid Anan. Archeologický průzkum nekropole v pouštní oblasti tuna Al-Gabal je podle něj teprve na začátku a práce v této lokalitě potrvají nejméně pět let. 

 

 

Vykopávky na nově objeveném pohřebišti v guvernorátu Minja ve středním Egyptě začaly loni a podílejí se na nich i týmy archeologů z Mnichova a dalšího německého města Hildesheim. 

 

Ty zatím našli hrobky kněze, kteří sloužili kultu boha moudrosti Thovta. V jedné z nich bylo tisíc soch a také čtyři velmi dobře zachované alabastrové kanopy, nádoby, do kterých se ukládaly vnitřní orgány zesnulého při mumifikaci. 

 

Zachovala se i mumie kněze a čtyřicet sarkofágů s ostatky jeho příbuzných. 

 

 

Podle archeologa Mustafy Vazírího bylo zatím lokalizovaných osm hrobek a další budou brzy následovat. 

 

Loni egyptští archeologové objevili v oblasti Al-Gabal katakomby s 17 mumiemi z řecko-římské éry, tedy z období mezi 3. stoletím před naším letopočtem a 3. stoletím našeho letopočtu. 

 

 

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky. 

 

 

Převzato : 

 http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/12254-egypt-tajmena-nekropole

 

Zdroj: http://www.dailymail.co.uk/news/article-5430077/Archaeologists-ancient-necropolis-Egypt.html

 

Žádné komentáře:

Okomentovat