pondělí 25. prosince 2017

SOTT Proměny Země – listopad 2017: extrémní počasí, planetární změny, bolidy - video

 

 Indonéská sopka Agung


Tento listopad prolomil mnoho rekordů; od bolidů, po záplavy a mimosezónní sněžení na obou polokoulích naší planety. Po neobvykle silné sluneční erupci třídy X a neobvyklé sluneční aktivitě během září, která možná souvisí s řadou silných zemětřesení nad M7.0 v Nové Kaledonii a Mexiku, tento měsíc byl poznamenán třemi zemětřeseními v Iráku / Íránu, Chile a Jižní Koreji, kde způsobily rozsáhlé škody. Mezitím se zdá, že sopečná činnost dosáhla sezónního vrcholu (ano, již brzy budeme muset začít mluvit o ,sopečné sezóněʻ!). Tyto stále častější geologické jevy, spolu s oficiálními prognózami nárůstu výskytu zemětřesení v roce 2018 v důsledku zpomalení rotace země, zanechaly u postižených osob pocity strachu.

 

                                     Indonéská sopka Agung

 

Během minulého měsíce byly Portugalsko a Španělsko také zasaženy suchem, zatímco obrovské množství vody padalo v Jižní Americe, Austrálii a ve většině oblastí Asie. To vše v době, kdy meteorologové zjišťují, že potřebují používat termín ,atmosférické jevyʻ, protože slovo déšť již nestačí.

 

V italských Dolomitech leží vesnice La Villa, Alta Badia, kde bylo zachyceno kamerou, pozorování tohoto meteoru. Zaznamenán byl hojně, po celé Evropě.

 Zdroj: http://www.astro.cz/apod/ap171117.html

___________________________________________________________________

 

Trumpetové zvuky a znamení na obloze byly v minulosti považovány za předzvěst období změn, od oblastí společenských a politických, až po významné vesmírné události. Takže si lidičky zapněte bezpečnostní pásy, protože se zdá, že to bude divoká jízda.

 

 

 

___________________________________________________________________________

V neděli 3. prosince 2017 večer krátce po čtvrt na sedm středoevropského času ozářil především jižní část Čech velmi jasný meteor – bolid, který však kvůli celkově špatnému počasí na většině našeho území a celé střední Evropy zůstal téměř nepovšimnut. Přesto se však i na našem území našla místa, kde bylo aspoň částečně jasno a dva náhodní pozorovatelé tohoto mimořádného přírodního úkazu nám poslali svá hlášení.





Zdroj: http://www.astro.cz/clanky/slunecni-soustava/u-ceskych-budejovic-spadly-meteority-pomozte-nam-je-najit.html?tag=bolid%203.%20prosince%202017


MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ, OPAVSKO (AKTUALIZOVÁNO) | U Hlučína na Opavsku se zatřásla zem. Moravskoslezský kraj tak zasáhlo zemětřesení! To dosáhlo hodnoty 3,2 Richterovy škály.

 

Zdroj: https://stabruntalsko.cz/moravskoslezsky-kraj-zasahlo-zemetreseni-kousek-u-vitkova-opavsku/


Velmi jasný bolid nad Čínou  - video

 


 

 












Žádné komentáře:

Okomentovat