středa 13. prosince 2017

Eckhart Tolle - Mysl v Přítomnosti

    


Text z videa (již zrušeného):
 (důvody níže)

 

 Pro to, co nazývám Přítomností, existují další pojmy, jako je např. Vědomí, které překračuje myšlení. Možná jste si všimli, že po většinu času máte v hlavě hlas, který nepřestává mluvit. A to, co nazývám hlasem v hlavě, jsou vaše neustálé myšlenkové procesy.


Pro spoustu lidí je ten hlas v hlavě, což je vlastně samomluva, převážně nepříjemný, protože má samozvací tendenci být ve velké míře negativní. 

 

Ve skutečnosti jsou na tomto světě miliony lidí, kteří jsou mučeni svou vlastní myslí, samomluvou v hlavě, což je způsobeno samozřejmě podmíněností jejich mysli. Ale nevědí ani to, protože jsou s hlasem v hlavě identifikováni tak, že nezůstal žádný prostor, odkud by si mohli uvědomit, že se jedná o hlas v hlavě, poněvadž dokud jsou s tímto hlasem identifikováni, jsou doslova tímto hlasem v hlavě. 

 

 

Přítomnost je projevem rozměru Vědomí, odkud si začnete uvědomovat, že jde o hlas v hlavě. Vědomí přesahuje myšlení. Je to prostor Vědomí, ve kterém můžete být pozorovateli své vlastní mysli. Vědomí na pozadí myšlenkových procesů.

 

Umožňuje lidským bytostem objevit, že rozměr uvnitř sebe je mimořádně důležitý. Chápu to tak, že jde o další krok ve vývoji lidstva, ve kterém si uvědomuje nepodmíněný rozměr Vědomí uvnitř sebe. Jde o úžasný posun. Všichni starodávní duchovní učitelé už na tuto možnost poukázali, od Buddhy až po Ježíše a další, ale až dosud dokázalo jen velmi málo lidí tento stav vědomí skutečně prožít a ztělesňovat ho.

 

Dalo by se říci, že až doposud, či donedávna, bylo dosáhnout takový stav Vědomí luxusem, avšak světová situace, ve které se nyní nacházíme, je tak kritická, čelíme tolika společným problémům, že transformace lidského Vědomí, což je to, čím vyvstání Přítomnosti je, již není luxusem, nýbrž nezbytností pro to, aby lidstvo přežilo.

 

 

Problémy, kterým jako druh čelíme, většina z nich, pokud ne všechny, jsou ve skutečnosti vytvářeny naší vlastní myslí.

 

Často dávám k dobru příklad situace, během které se ocitneme ve frontě. Ať už třeba na letišti, anebo v supermarketu a ona se z nějakého důvodu nehýbe, vy máte zpoždění. Lidé jsou příliš pomalí, ne dostatečně schopní. Snadno se podráždí, rozzlobí, rozruší. Jde jen o malý příklad. A věří tomu, že jsou podrážděni kvůli této situaci.

 

Kdyby se však podívali lépe na počátek svého ne-štěstí, zjistili by, že jsou ne-šťastní ne proto, že stojí v oné frontě, nýbrž proto, že to jejich mysl říká, že stát v té frontě je špatná situace. Říká všechny ty věci. Hlas v hlavě komentuje. 

Kdybyste byli v takovéto situaci Přítomní, začali byste si uvědomovat, co vaše Mysl říká. 

 

 

A kdybyste byli Přítomni v této situaci a v mnoha dalších situacích, dokonce i v tzv. vážných situacích, kdybyste byli skutečně přítomni v těchto situacích, pochopili byste, že ne-šťastnost, kterou zažíváte, skutečně vzniká ve vaší Mysli, není v konečném důsledku způsobená situací, ve které se ocitáte.

 

 A když to zjistíte, přichází možnost svobody, možnost volby. Protože nyní máte na výběr: Chci v tomto myšlení pokračovat a cítit se nešťastný, anebo bych byl v této situaci raději takového ne-štěstí prostý.


A jak se Přítomnost projevuje silněji, náhle tuto chvíli přijmete takovou, jaká je, poněvadž tu nezbylo téměř nic, co byste mohli udělat. Jedná se o úplný obrat ve způsobu vnímání přítomného okamžiku. Jste osvobozeni od jařma neštěstí. 

 

 

 

Jde jen o malý příklad, jak může naše Přítomnost změnit náš život. A když už hovoříme o vztazích, když už nadále lidi nesoudíte prostřednictvím podmíněné mysli, pocítíte mnoho změn ve způsobu, jak se k lidem chováte.

 

Naznačuji vám, že ta nejdůležitější věc, která se vám může během tohoto života stát, je zažít tento posun, po kterém již nejste vydáni na milost své podmíněné mysli, která byla utvářena po celou dobu vašeho dospívání, mnoha vlivy. 

 

Namísto, abyste byli podmíněnosti své mysli vydáni na milost, v čemž není žádná svoboda, tu vyvstává náhle možnost tuto podmíněnost přesáhnout a skutečně se osvobodit. Proto je pojem "osvobozeni" někdy v různých duchovních tradicích používán. Stát se svobodným, osvobozeným. Osvobozeným od čeho? Ze své vlastní mysli konečně.

 

 

 

Potom jste svou mysl a schopnosti myšlení s to používat mnohem efektivnějším způsobem. To, co se změní, je, že již nadále nepoužívá mysl vás, nýbrž vy používáte ji. Je to propastný rozdíl oproti tomu, když jste stále s nepřetržitým proudem myšlení identifikováni a v konečném důsledku to VY ne-myslíte. 

 

Myšlení se děje vám, ani o tom nevíte. Jste s ním ztotožněni a domníváte se, že to přemýšlíte vy, jde však o podmíněnou Mysl, myslící ve vás, kterému předáváte pocit, že to jste VY, ale ve skutečnosti se v ní žádné (self)Já nenachází, jak na to již dávno Buddha poukazoval.

 

Vzniká posun od "bytí, zcela zahlceném myšlenkovým proudem" k objevu, že ten proud myšlenek, který velice často interpretuje realitu způsobem, jenž způsobuje utrpení vaše i jiných, existuje ve vás. Dále posun ke zjištění, že se toho můžete zbavit.

 

 

 

Vrátím se k předchozímu příkladu, k té jednoduché situaci, kdy zůstanete trčet ve frontě na letišti, anebo v supermarketu, jste rozčílení a náhle zjišťujete, že se v této situaci dokážete zbavit ne-štěstí tak, že k ní nebudete přidávat žádný nepotřebný myšlenkový komentář.

 

Náhle se ta situace ukáže taková, jaká je. A vy se vlastně cítíte docela dobře.

 

Jde jen o malý příklad, avšak Přítomnost ovlivňuje všechny aspekty vašeho života. Jak zjistíte. Pokud vám to, o čem hovořím, dává smysl, a vypadá to zajímavě, znamená to, že jste na tento posun Vědomí pravděpodobně připravení.

 

Pokud se však vám to všechno, o čem hovořím, nějak nezdá a zní jako nesmysly, to pravděpodobně znamená, že ještě nejste úplně připraveni, přičemž se vás nebudu snažit přesvědčovat, abyste připraveni byli. To také znamená, že potřebujete ještě trochu utrpení, než připraveni budete. Takže se potkáme opět za několik let.

 

Překlad : Roman Kocián 

 

 

  Video bylo odstraněno na žádost Eckhart Teachings.

 

__________________________________________________________________

    Jejich slova o šíření učení: 

 

 

Práce Eckhartova učení je odpovědí na naléhavou potřebu naší doby: transformaci vědomí a vzestup více osvíceného lidstva. Organizujeme rozhovory, sezení a meditace Eckharta Tolleho po celém světě. Také zaznamenáváme, licencujeme, publikujeme a distributujeme CD a DVD z jeho výukových akcí.

Kromě podpory Eckharta Tolleho a šíření jeho učení jsme odhodláni se věnovat novému vědomí a probuzení všech lidí na planetě. Za vnější podobou toho, co děláme, a za strukturou podniku leží pravý cíl naší firmy: spojení s Božským.

 

Zdroj:https://www.eckharttolle.com/about/eckhart-teachings/

_____________________________________________________________

"Šíření učení" Eckharta Tolleho však nepodporuje soukromé překlady jejich videí ze strachu z obohacování se ostatními na jejich úkor. K němuž v žádném případě nedochází u těch, kteří se snaží šířit poznání prací ve svém volném čase, bez jakéhokoliv výdělku. Jde jen o radost podělit se o něco, co může pomoci těm, kteří nezvládají překlad z angličtiny.
 


Jak vidno, nic není zadarmo, ani poznání.    



Mimochodem, Jaroslav Dušek se snažil Eckharta pozvat do ČR, ovšem společnost Eckhart Teachings to odmítla. Důvod byl, že Eckhart hovoří pouze bez rušivého  překladu, tedy pouze v anglickém nebo německém jazyce a lidé by mu měli takto rozumět.

 

                                              

                                                    Náhrada:

 

                                     ET a MOOJI - Konec utrpení (titulky)

 

 

https://www.youtube.com/channel/UCUqu_aDleGuAoI9TjmwK99g/videos


Žádné komentáře:

Okomentovat