neděle 31. března 2019

Eckhart Tolle - Nezajímavé ticho, Tento okamžik


                           Nezajimavé Ticho  - Tento okamžik 

 ____________________________________________________________________

  "Pokud jste se v tomto šíleném světě úplně neztratili, potom máte nějaký kontakt s Tichem uvnitř sebe. Nepamatujete si to, protože se to nedá pamatovat." - Eckhart Tolle

_______________________________________________________________

 

Překlad a tvorba videí: Roman Kocián 

 

 Nezajímavé ticho

1.část
---------------------------------------------------------------------


Tou Neměnností je každý už teď.  To Ticho už tam je. Není ani dokonce nutné, aby bylo nalezeno. Nepotřebuje být samozřejmě vytvářeno, protože tam už je. Jedině, že byste si ho nevšimli. Pokud je ve vás mnoho duševního hluku, pak jste si toho ještě nevšimli, ale je tam. Taktéž jste si nepovšimli vnitřního rozměru, který je mnohem hlubší, než kam může dosáhnout myšlenka. Potom je celé vaše vnímání identity vázáno na pohyb myšlenek. Myslí vytvořený pocit sama sebe. Osobní historie a nic víc. Která ostatně spěje rychle ke svému konci. Rychle - příští rok, za 40,50 let, to je rychle. 

 

To, co jste a Ticho - jsou jedno a totéž.  A pokud jste se v tomto šíleném světě úplně neztratili, potom máte nějaký kontakt s Tichem uvnitř sebe. Nepamatujete si to, protože se to nedá pamatovat, pročež Ticho je nadčasové. A mysl se To nemůže naučit, nebo myslet si "To je zajímavé, na to si pamatuji!" Protože Ticho není zajímavé.

 


 "Zajímavé" je mentální záležitost. Právě tak, jako náš víkend tady nebude zajímavý. Možná jste si toho už všimli.

 

Přeložil : Roman Kocián

 

 ________________________________________________________________

 

 Tento okamžik

 

 2.část

 


A tak je většina lidí v naší civilizaci, a to se děje už dlouhou dobu, uvězněna v té dimenzi, ve které absolvují svůj život horečně, vše analyzují, vysvětlují a označují. Jakmile dosáhnou svého pole Vědomí, dělají to s lidmi, dělají to se situacemi, které zažívají.  Okamžitě k nim zaujímají nějaký reaktivní osobní vztah. Dělají to přírodě. Nedokážou vůbec vnímat posvátnost, která se v přírodě skrývá, protože k ní přistupují výhradně prostřednictvím myšlení. 

 


Tohle je strašné vězení, ve kterém skončíte. Vězení vaší vlastní mysli. Takovým způsobem ke všemu přistupujete celý život. Celý váš život byl zredukován na pojmovou realitu v hlavě, skládající se z myšlenek, které o věcech máte. Úhly pohledu, názory, dokonce i tzv. vědomosti. Vědomost je myšlenka a označení. Dává vám iluzi, že víte. Vše, co víte, je však myšlenka, která je na něco zaměřena. Potom to ztrácí svou hloubku a živost. A realitu zastřete závojem svého myšlení. 

 

 

 

K sobě však pojmete také vztah procházející závojem myšlení, protože se stáváte pojmově-myšlenkovou bytostí. Egoické já. S nenaplněnou osobní historií. S touhami, strachy, frustracemi a svými nadějemi. Které nalezne konečné naplnění svých nesplněných a nenaplňujících pocitů sama sebe, založených na nějakém příběhu, v budoucnosti. Které je však opět myšlenkovou formou. Tou, která představuje budoucnost. Nikdo se s ní ještě nepotkal, vyjma setkání ve formě myšlenky. 

 

 

 

Přesto však většina lidí nevědomky žije tak, jakoby příští moment, nebo ten po něm, byly důležitější než tato chvíle. Jediná, která kdy byla. Tento jediný okamžik, ze kterého nemůžete nikdy uniknout, nikdy jste neunikli a neuniknete, protože je neoddělitelný od života, kterým jste, rovněž tak neoddělitelný od Ticha, protože Chvíle, která vstupuje do Teď, s vaší Pozorností,  přináší Ticho. Podstata Přítomného okamžiku, bez ohledu na to, jak šíleně vypadá na povrchu, je také Tichem. A je také posvátnem. Jediným místem, kde může být posvátná dimenze nalezena, je Teď. Musíte být přítomni v tomto okamžiku. Musíte se probudit v této chvíli, abyste si uvědomili, že život je posvátný. Pokud jste v myšlenkách ztraceni, posvátno je bezvýznamné. Může se stát dalším z mnoha pojmů, se kterými si pohráváte. Můžete si na tom udělat doktorát. Aniž byste To v sobě vůbec zaznamenali.

 

Přeložil : Roman Kocián

 

        


Žádné komentáře:

Okomentovat