úterý 19. března 2019

Eckhart Tolle - Pozornost je ve vašich rukou - (Vnímání podstaty v praxi)


 

 V tomto videu Eckhart Tolle navádí, jak vnímat skrz své tělo naši podstatu. :)

"V tomto okamžiku můžete být volní jednoduše tím, že vstoupíte do Přítomnosti. Udržte svou pozornost v rukou, nebo, můžete-li, v celém svém těle. A pak se jen díváte a posloucháte."

"Vědomí samo o sobě se dívá. Mohli byste skoro říci, já tato slova často nepoužívám, ale když jste Přítomni a nejste ničím podmíněni, stala se z vás přítomností Boží, protože jde o ničím nepodmíněné Vědomí, čisté Bytí, z nějž vyvstávají všechny světy, všechny galaxie, cokoliv, ale To je všemu na pozadí." 

 

 _____________________________________________________


Překlad a tvorba videa: Roman Kocián

 

Je to tak snadné, začít se osvobozovat od té omezené, malé, podmíněné osoby. Každý člověk je malou osobou, dokonce i prezident toho či támhletoho. Je to jen nakrátko a až jednoho dne prezidentem nebudete a zestárnete, náhle tu vaše sociální postavení nebude, vaše pozice je pryč. A kým jsem teď? Jen starý muž. Je tak prosté jít za to, než abyste dále usilovali o naplnění prostřednictvím podmiňování. Tohle vylepšit, stát se lepším člověkem, důležitější osobou, čekat až vám někdo řekne, že jste důležitá osoba, že jste "někdo". Může být, ale pak možná změní názor a řeknete, že jste "nikdo".  Proto si zaveďte nějaké značky. Začněte tak jednoduchou věcí, jako vymanění se z mysli zaměřením pozornosti na své ruce.

 


Říkám ruce pro ty z vás, kdož nedokážete vnímat celé tělo. Začněte rukama. Pokud dokážete vnímat celé tělo naráz, řeknu-li ruce, vnímejte energetické pole celého těla. Každopádně i ruce jsou pro takovou chvíli dostačující. Jich se držte, zpočátku je bude stačit vnímat. Všimnete si, že se můžete rozhlížet, dívat se na mě, na místo, kde se nacházíte, na lidi okolo vás. Zůstane jasnost vnímání, čistota vnímání, která se objeví, když podmiňování už nefunguje. Být volná/ý je úžasné, na to nepotřebujete čas. Volná/ý můžete být i v tomto okamžiku.

 


Takový stav volnosti, ve kterém spočinete, nemusí trvat pořád. Vlny mysli se vrátí a přesto branou do takového stavu je vždycky Teď. V tomto okamžiku můžete být volní jednoduše tím, že vstoupíte do Přítomnosti. Udržte svou pozornost v rukou, nebo, můžete-li, v celém svém těle. A pak se jen díváte a posloucháte. Je tu smyslové vnímání, slyšení, vidění, za nímž se nachází obrovské energetické pole, v rámci kterého své tělo prvoplánově vnímáte, jako byste ho nosili. Je zde nesmírnost bytí, ve kterém se objevuje vnímání, což je v pořádku.  Jakoby to téměř ani nebyla osoba, ale něco hlubšího, než osoba, kdo se dívá vašima očima. 




Vědomí samo o sobě se dívá. Mohli byste skoro říci, já tato slova často nepoužívám, ale když jste Přítomni a nejste ničím podmíněni, stala se z vás přítomností Boží, protože jde o ničím nepodmíněné Vědomí, čisté Bytí, z nějž vyvstávají všechny světy, všechny galaxie, cokoliv, ale To je všemu na pozadí. A To může začít tak prostou věcí, jako je vnímat své ruce a rozhlížet se po místnosti? To je úžasné. Není potřeba chodit do nějakých klášterů na Dálném východě, anebo trávit dvacet let náročnou meditační praxí.

 


Anebo absolvovat nějaké studium, trvající několik let, a obdržet certifikát. Je úžasné, že vstup do něj je tak prostý. Jde o praxi, kterou můžete provozovat sami doma kdykoliv. Sednout si, spojit se s tím, co vnímám jako energetické pole celého těla, nebo, je-li to stále obtížné, jednou částí těla, udržet svou pozornost v ní, pokračovat v jejím pocitu a potom začít vnímat a rozhlížet se po místnosti, anebo poslouchat a dívat se a pak si povšimnete toho nutkání vše označovat, anebo utéci z takového okamžiku, což je mysl. Ta mysl tu není, prostě tomu dovolíte bezvýhradně Být. Na pozadí vnímání je intenzivní energie. To je to tajemství. Na pozadí všem vašim smyslovým vjemům, a i když může sem tam přijít a zase odejít nějaká myšlenka, nezáleží na tom, na pozadí toho všeho se nachází neuvěřitelné energetické pole.

 

 Přeložil: Roman Kocián

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat