pondělí 1. ledna 2018

Eckhart Tolle - Vědomý nádech (video)

  Jak se účinně a rychle zbavit myšlenek a taky trošku o Hobitech.  

 Roman Kocián 

_____________________________________________________________________________

 

 Text z videa(níže):

 

 Jen pro připomenutí, jsem si jistý, že to všichni znáte. Rychlý způsob, jak vyklouznout z myšlení, je provést vědomý nádech, mám na mysli nádech i výdech. 

Co to znamená?

 Pozorujete nádech a výdech. Nikoli vizuálně, avšak svou vnitřní pozorností. Někteří lidé možná zaměří svou pozornost na nosní dírky, nejlepší ale asi bude, když pozorujete příliv vzduchu. Jinými slovy: cítíte ho. Cítíte, že dýcháte. Děláte to každopádně, ale obvykle nevědomě.  Pokud byste si museli pamatovat, že máte dýchat, pochopitelně velice rychle zemřete.

Jejda, já zapomněl! Příliš pozdě. ...smích :)))



 

 Vědomé dýchání proto vyžaduje vaši pozornost, kdy sledujete, jak dech vstupuje do vašeho těla a vy to vnímáte. Pozornost udržujete i při výdechu. To je vědomé dýchání. Nádech a výdech. Svou pozornost jste od myšlenkového vědomí odvedli tak, že můžete rázem objevit svůj vnitřní prostor.

 Dokonce stačí jediný vědomý nádech, tedy nádech i s výdechem... Který trvá, no kdo ví, 15 vteřin? I kdyby deset. Záleží na délce vašeho nádechu. Nemusíte se nějak zvlášť dlouho nadechovat, tělo to dělá každopádně. Jen pozorujte, co se děje. Pokud jste u nádechu doopravdy přítomni, zaměřujete svou pozornost na začátek, průběh i konec nádechu, obdobně, na průběh a konec výdechu, nepřemýšlíte. 

 

 

Je-li vaše přítomnost takto zaměřena, nemůžete ve stejný okamžik přemýšlet. Proto je to skvělý meditační nástroj, anebo metoda. Je přirozeně doporučována jako meditační technika, kterou někteří lidé provozují hodinu. Co tu navrhuji, je, abyste do svého života zahrnuli takové mini meditace, sestávající z jednoho nebo dvou vědomých nádechů.

 

Jsou to minimeditace, které můžete uplatnit kdykoliv, ať jste kdekoliv. Což znamená, že vždy, když ji provedete, nepřemýšlíte. A pokud přemýšlíte, nesledujete svůj dech. Tak je to jednoduché.


 Je zajímavé to v sobě pozorovat: je-li tu pozornost v dýchání, není tu žádné přemýšlení. A je-li tu myšlení, není zde pozornost nádechu. Je to jednoduchý způsob ... zvláště v noci, když vám mysl našeptává, že je naprosto nezbytné začít své problémy řešit právě teď. Tři hodiny v noci, a když o svých problémech nebudete přemýšlet zrovna teď, váš život se brzy zhroutí. 

 

 

Nevěřte každé myšlence, která vstoupí do vaší hlavy. V takové chvíli si řekněte: OK, udělám jeden vědomý nádech. A pak, náhle, si všimnete posunu ve vědomí, protože jste vystoupili z procesu myšlení. A budete se cítit tak dobře, že uděláte možná další. Není to droga, ani další náhražka. Droga vás obvykle zavede "pod" myšlení, avšak stav čistého Vědomí, o kterém se tady bavíme, vás povznese "nad" myšlenkové pochody. A to vyžaduje bdělost. 

 

U takových stavů "pod" a "nad" myšlením se vyskytují jisté podobnosti, jsou zde však také obrovské rozdíly.  Stav "pod" myšlením je stav, který v naší terminologii využívá slova "hlupák, jednoduchý člověk."

 

Někdo, kdo je tak prostý, že jeho mysl dosud netvoří žádné problémy. Užívá si věci tak, jak právě přicházejí, malé radosti jako je jídlo a pití, třeba jako Hobit. Jsou to milá stvoření. Nemají dosud ego, nebo je jen v takové počáteční fázi, protože myšlením zatím nebyli úplně pohlceni. Nacházejí se ve stavu hlubšího propojení s bytím, než myslí pohlcené osoby.

 

 

 Proto mohou vykonávat důležité úkoly, které inteligentní člověk dokázat nemůže, protože hlupák, tedy tradiční mytologická postava hlupáka, velice důležitá v nejrůznějších mytologiích, má jisté schopnosti, které pokročilejší lidé nemají. Proto jsou často hlupákům svěřovány důležité úkony. Je to bytost, která není dosud zcela pohlcena myšlením. Nejde to chápat samozřejmě doslovně, říkám to, protože máme v povědomí, že hlupák je hlouběji propojen se zdrojem života, či svým Bytím, není dočista ztracen v myšlení.

 

Nechcete se však zase stát hlupákem. Tato bdělost myšlení znamená, že se bdělost objevuje za myšlením.

 

 

Nějaké podobnosti tu jsou. Jednou z nich je, že si nevytváříte zbytečné problémy o nic víc, než blázen. Jste však povzneseni "výše", zde je mnohem hlubší Poznání. Jde o stejný stav propojení. Prošli jste však fázi myšlení a i nadále jste schopni nástroj myšlení používat, aniž by on používal vás.

Jde o nesmírný pokrok v evoluci.

 

Přeložil: Roman Kocián 

 

 

   Eckhart Tolle - Mysl v Přítomnosti : https://otevriocihz.blogspot.cz/2017/12/eckhart-tolle-mysl-v-pritomnosti-plus.html



Žádné komentáře:

Okomentovat