neděle 22. března 2020

Zůstat vědomí tváří v tvář nepřízni - Zvláštní zpráva od Eckhart Tolle

    

Zůstat vědomí tváří v tvář nepřízni - Zvláštní zpráva od Eckhart Tolle

   

 Staying Conscious in the Face of Adversity | ASpecial Message From Eckhart   Tolle

 

Eckhart, Kim a celý náš tým Eckhart Teachings chtějí, abyste věděli, že jsme odhodláni vás v této náročné době podporovat. Rychle jsme se pohybovali, abychom vám pomohli Eckhartovi přinést zbrusu nový výukový program, který bude konkrétně řešit globální situaci, se kterou se setkáváme společně. Tato nová vícedílná série Zůstaňte při vědomí tváří v tvář nepřízni, vám brzy přijde zcela zdarma. 

 

 Přihlaste se k odběru a získejte v životě větší naplnění: https://www.youtube.com/c/eckharttolle?sub_confirmation=1

 

  Aktuální knihovnu bezplatných učení najdete zde: https://eckharttolle.com/free-resources/

 

Chceme vám pomoci postarat se o váš vnitřní stav vědomí, který, jak víte, Eckhart říká, má absolutní význam. Vytvořili jsme speciální stránku, ke které můžete kdykoli přistupovat pomocí bezplatných průvodců a učení s Eckhartem a Kim.

  


 

https://www.youtube.com/watch?v=wKpmXhGVMxI 

 

 

 

                 Eckhart Tolle - Tato situace je příležitost

                                    *******************************

 

 Přeložil : Roman Kocián

----------------------------------------------------------------------------------------

 

Rád bych vás nyní uvedl do malé meditace, abychom si mohli ilustrovat a vám umožnili zakusit z první ruky, co to znamená jít hlouběji. Jen si uvědomujte svůj dech. Uvědomíte si sama sebe. Nikoli pojmové "já", ne svou osobní historii, ani si nepředstavujte vysněný budoucí moment, avšak všimněte si sebe jako vědomou přítomnost, pole vědomé přítomnosti.

 

 

A myšlení vám v tom nepomůže, přemýšlení je na překážku. Ponoříte se hlouběji, než na úroveň myšlení, přesto zůstanete naprosto bdělí a přítomní a přesto s velice malou aktivitou mysli. Jde o začátek uvědomování si své hluboké identity, které někdy říkám podstata identity. Vaše Podstata identity je neoddělitelná od přítomného okamžiku. Jde o nadčasovou, věčnou Přítomnost, hlubší dimenzi Vědomí, tu, se kterou se běžně ztotožňujete.

 

To je také smysl takového hlubšího hledání, zjištění, že neotřesitelný základ hluboko uvnitř vás, uvnitř každého, je v době protivenství lépe dosažitelný, protože protivenství vás nutí jít hlouběji. Nepřízeň osudu vás nutí probudit se do hlubší dimenze toho, čím jste. Proč vás do toho protivenství nutí?

 

 

 

Protože život se stává téměř nesnesitelným, pokud žijete pouze na povrchu. Na povrchu smyslového vnímání, uvnitř své pojmové mysli. To pak posloucháte zpravodajství a čtete všechny ty různé věci a všechny začne svírat strach. To je dům postavený na písku, protože když přijdou povodně a vítr, přijdou bouře, dům se zhroutí. V tomto podobenství to znamená, že jste jako dům a jste ničeni ve stavu extrémní úzkosti. Extrémních útrap. Ačkoli se ve skutečnosti ještě nic nestalo, dokud se nenakazíte tou chorobou. O tom budeme dále hovořit, zda dům, kterým jste, je postavený na písku, anebo jste schopni kopat a najít základy ve svém nitru, které vás od strachu osvobozují.

 

Když jde všechno dobře, je nepravděpodobné, že by se většina lidí obtěžovala tím, že by zašla hlouběji. Pročby? Vždyť vše jde relativně dobře. Už se těším na příští dovolenou, přijde víkend, no, ať už to bude cokoliv, čeká mě skvělé jídlo. Žijete ve své komfortní zóně. Nikdy jsem neslyšel o někom, kdo by se byl probudil ve své komfortní zóně pohodlí. S takovou zónou není nic v nepořádku. Užijte si ji, když tu je. Chvilku trvá, pak se však objeví nějaká nepřízeň osudu, vyvstane protivenství, ať už na osobní, či na kolektivní úrovni. 

 

 

Obvykle to jsou menší formy nepřízně, jen občas něco většího. Potenciální kalamity, nebo skutečnost, kdy jste konfrontováni se smrtí, s nějakou větší ztrátou, vážnou nemocí. To na osobní úrovni. Na kolektivní úrovni to mohou být války, občanská válka, finanční kolaps, invaze do vaší země. Může se stát spousta věcí. V současné době zažíváme tzv. pandemii, kolektivní protivenství, které neovlivňuje jen jednu osobu, nýbrž miliony v ten stejný čas.

 

A toto je pozvánka ponořit se hlouběji, protože pokud tak neučiníte, zbytečně trpíte. Miliony se ocitly ve stavu strachu a úzkosti. Ale namísto, aby tuto situaci využily jako příležitost k probuzení z v mysli utopeného Vědomí, promítají samy sebe nepřetržitě do budoucnosti, nad kterou nemají žádnou kontrolu. Budoucnost není nikdy přítomna, toto s myslí identifikované vědomí je jako dům, stojící na písku. Naskýtá se však příležitost k takovému poznání, že vaše podstata pramení z mnohem větších hloubek, než jste si dříve mysleli. 

 

Jste nuceni zajít hlouběji, poněvadž už nemůžete déle nést utrpení, neštěstí nebo jakkoli to nazvete. Úzkost. Proto je v každé situaci nejdůležitější stav vědomí, v rámci kterého se s tou kterou situací setkáváte.

 

 

A tomu byste měli věnovat více pozornosti, více než zprávám nebo čemukoli, co posloucháte, či sledujete. Ano, to můžete dělat také, ale jaký je při tom váš stav Vědomí? Ten je to, s čím můžete něco udělat. Není toho moc, co můžete dělat s externí situací. Můžete podniknout preventivní opatření, můžete pomoci ostatním lidem prostřednictvím věcí, které tu jsou, všechno, co je třeba, co je dobré, všechny ty věci, které je třeba udělat.

 

Mnoho lidí musí dnes pravděpodobně zůstávat doma. Náhle se ocitli na svém soukromém retreatu (sezení) doma. To je ale také příležitost. Využijte tedy tento vzácný čas, který nastal, protože jde o součást probouzejícího se vědomí lidstva.

 

Zdá se to být téměř paradoxní, když řeknu, že něco, co na povrchu vypadá velice negativně a tváří se jako překážka pro blaho lidstva a ona je to překážka pro ono blaho lidstva na čistě fyzické úrovni, možná dočasně ano, avšak něco, co vypadá z běžného pohledu jako překážka, je ve skutečnosti pro vás příležitostí, jak se probudit k hlubší, dalo by se říci, vyšší úrovni vědomí.

 

 

Lidé se neprobudí, budou-li neustále dlít ve své zóně komfortu. Probudí se, až když jsou vyvedeni ze své zóny pohodlí. Ne každý to udělá, je to pouze příležitost. Pokud se však neprobudíte, když už nejste ve své komfortní zóně, trpíte.

 

Jste nešťastní, nervózní, máte strach. Nenašli jste skálu. Rozdíl mezi tímto podobenstvím a skutečným životem je v tom, že tam ten člověk zažívá ihned temné časy a ihned si postaví dům na skále, takže žádná přišedší povodeň již s jeho domem nepohne. Ve skutečném životě se to často stává. Vítr, déšť, povodně, přívaly vůči domu, to představuje protivenství ve vašem životě, které když nastane, přinutí vás, pokud se tak již nestalo, hledat hlouběji. Ani teď není pozdě tváří v tvář protivenství začít pátrat.

 

Mnoho z vás se již nachází v procesu probouzení, pravděpodobně většina z vás, kteří posloucháte. A to, co se nám nyní stalo, přineslo s sebou skvělou příležitost hledat hlouběji. Prohlubuje a zrychluje procitnutí.

 

 

A tak kdykoli je to jen možné, zvláště pokud se bojíte, cítíte, jak sklouzáváte do bázlivého stavu vědomí a hrozného emočního stavu, kdykoli si to uvědomíte, vězte, že zde v přítomném okamžiku není se čeho bát. To si však musíte ověřit sami, zda je to pravda nebo není. Pokud se něčeho bojíte, jde o nějaký pomyslný budoucí okamžik. Dostanu tu nemoc? Umřu na ni? Nedostane ji někdo z mých blízkých? Někdo mně drahý? Moje dítě, mí rodiče, zemřou? Představíte si, že by se to mohlo stát. Ale právě teď se to neděje.

 

Takže kdykoli cítíte, že jste unášeni strachem, uvědomte si: "Ano, ztratil jsem přítomný okamžik". Ztratil/a jsem se v mysli, v myšlenkami přeplněné mysli. Emoce pak tuto aktivitu mysli odrážejí. Takže jakmile si toho všimnete:"OK, ztratil jsem přítomný okamžik. Zbloudil jsem v mysli." Vraťte se do přítomného okamžiku. Pár maličkostí, které jsou ku pomoci: uvědomujte si svůj dech.

 

Uvědomte si vnitřní energetické pole ve svém těle. Jak je tělo živé. Tuto energii, životní energii, která tělem prostupuje. Vnímejte ji. Dýcháte, v celém těle cítíte onu vitalitu. Jste si vědomi smyslových vjemů, rozhlédnete se kolem.

 

 

Jste tu, v přítomnosti. Jste si vědomi Přítomnosti, která je od vás neoddělitelná, od toho , čím jste. Ta Přítomnost, která je neoddělitelná od toho, kdo jste. Ohromující uskutečnění, že jste něčím více, než pouze osobou.

 

Přítomnost je hlubší než osoba. Potřebovali jste nějaké protivenství, abyste to buď našli, anebo prohloubili to, co jste už našli prve, avšak nebylo to tak docela, tak úplně hluboko. Tak hluboké uvědomění.

 

Přišla doba velké příležitosti. Využijte ji, nezahoďte ji. Říká se, že když Ego pláče nad tím, co ztratilo, duch se raduje z toho, co našel. To, co na povrchu vypadá špatně, má svůj nezbytný význam. Brzy se vám zase ozvu. Zůstávejte Tady, zůstávejte přítomni. Neztrácejte se v mysli, nenechte se sžírat strachem. Hledejte až budete srostlí se skálou, která je vaší Podstatou.

 

Děkuji vám.

 

Přeložil : Roman Kocián


Žádné komentáře:

Okomentovat