neděle 26. května 2019

Eckhart Tolle - Božský záměr Vesmíru



          Eckhart Tolle : Jaký je božský smysl Vesmíru?


Překlad a úprava videa: Roman Kocián


---------------------

 T - Děkuji, že jste mým duchovním učitelem. Opravdu jste mi moc pomohl. V knize Moc Přítomného Okamžiku jste řekl, že jsme tady proto, abychom uskutečnili Božský záměr Vesmíru. Pomoci mu k tomu, aby se mohl rozvinout. Mohl byste, prosím, vysvětlit, co to znamená "Božský záměr Vesmíru"?

 


ET - Vesmír se chce probudit.
Vědomí, přicházející do této dimenze je božským záměrem, ale božský účel má dvojí. 

 

Jedním z nich je záliba Vesmíru ve tvoření. Libuje si v kreativitě, ve tvoření nových forem. Jak to vím? Jen se rozhlédněte po této planetě. Miliony životních forem, v moři, na zemi i ve vzduchu. Vesmír je pohlcen vytvářením rozmanitosti forem, libuje si v zakoušení sama sebe prostřednictvím těchto forem, protože vy nejste oddělenou entitou, není to tak, jak si to Ego často představuje: Tady jsem já a tam je zbytek světa, Vesmíru. Anebo si Ego myslí, že se ocitá ve Vesmíru, že se v něm nějak ocitlo, vypadlo do něj a potom se ptá: Kde jsem? Jsem v tomto Vesmíru. Nejste ve Vesmíru. Vy jste Vesmír. Jediný život, který se projevuje v nesčetných životních formách, přičemž jehož složitost v těchto formách narůstá.

 

 

A s každým prožitkem se Vesmír poznává. Každý život je radikálně odlišný. Způsob, kterým se život nebo Vesmír nebo jediné Vědomí prožívá v tomto snovém světě, je velice pestrý. Je úžasné, jak je každá lidská bytost jiná, odlišná od těch dalších miliard lidí na planetě. Každý člověk nejenže vypadá jinak, pokud někoho znáte, poznáte ho od mezi těmi ostatními miliardami. Nepamatuji si, kolik miliard lidí nyní na planetě je. Mohli byste ho při pohledu na jeho tvář poznat mezi dalšími miliardami lidských bytostí. Taková odlišnost je již na této povrchové úrovni. A pak je zde každá životní zkušenost. Samozřejmě, existuje tu mnoho podobností, ale přesto je každá životní zkušenost jedinečná. Každá životní zkušenost je svět, který se vynoří a zase zmizí. Život mé matky, život vaší matky, život vašich rodičů, život každého člověka byl zvláštním jednotlivým světem. Způsob, jakým zažívala svět ona, byl úplně jiný, než způsob, jakým jsem ho zažíval já. Vypadá to, že moje matka a já, vybírám jeden příklad z mé osobní zkušenosti, jsme obývali každý úplně jiný vesmír, přestože jsme byli na jednom místě. Ale život jsme prožívali naprosto, ale naprosto jiným způsobem.

 


A Universum si takovéto komplexnosti zkušeností užívá. Proto se chce zažívat jako forma. Což znamená, že se tyto formy stávají stále komplexnější. Lidé, kteří žijí v této době, žijí v mnohem větší složitosti, než lidé, řekněme, před deseti tisíci lety. Či padesáti tisící lety. Život v té době byl jednodušší. Opatřit jídlo. Obstarat si nějaké rostliny nebo ulovit zvíře, bylo-li k mání. Připravit jídlo, vyrazit na lov, vrátit se domů. Docela prosté. Nebyla tam komplexnost New Yorku, dálnic v LA. A všechno, co stojí za tím. Jaderná fyzika, cokoliv. A tak dále. Vesmír si v tom libuje a vy jste jeho vyjádřením. Chce si uvědomovat sám sebe prostřednictvím vás. Provádí to, pokouší se o to prostřednictvím lidí, ale, víte, toto jediné Vědomí od vás není nijak odděleno, vy jste jeho projevem, vyjádřením.

 



Ale Vesmír chce také poznat sám sebe hlouběji, poznat svůj vlastní původ. Zdroj svého uskutečňování se. Znám to prostřednictvím zkoumání uvnitř sama sebe. Ve tvoření je přítomen rozvíjející se pohyb a také ten opačný, kterým se chce realizovat ve své pravé podstatě. Vesmír potřebuje oba. Potřebuje rozvoj směrem ven a tvořit, ale také realizovat svou podstatu skrze vás.  V životě lidském, který je vyjádřen touhou po konání, děláním věcí, potřebou přispívat, vytvářet něco, čemu se říká život. Projevuje se takto. Ten druhý, opačný pohyb, oproti tomu vnějšímu, je vyjádřen jako úplný vstup do přítomného okamžiku.  

 


Ústup od projevování se v Bytí. Projevování se je pohyb směrem ven. "Tak, co můžu dělat? Potřebuju něco dělat. Chtěl bych to vytvořit. Cítím to. Něco mnou prochází. Cítím, že mě napadl kousek melodie. Kniha musí být napsána. Anebo cokoliv. Cokoliv udělat, vytvořit, uzavřít obchod. Cokoliv."


A potom přichází konání. Ale je tu také jiný pohyb, který říká: Chci jen být. A zůstat v klidu. A být hluboce prostoupen přítomným okamžikem. Nemusím být vůbec ničím. Jsem jen plně tím, čím už jsem. Ponořen hluboko v Bytí. Takže vždy tu budou tyto téměř protichůdné pohyby. U některých lidí je pohyb směrem ven silnější. U jiných je silnější pohyb dovnitř. Oba jsou však nezbytné. A svým způsobem tu musí být tak dlouho, dokud jste v lidské podobě. Oba do jisté míry ve vás budou, ale různé v různých úrovních.

 


Někteří jsou mnohem blíže ke zdroji. Dovolil bych si však naznačit, že to není "buď/anebo". Existují jisté duchovní tradice, které to vidí jako "buď/anebo". Říkají: "Zapomeňte na svět, jen si uvědomte, kdo jste a pak můžete po zbytek živote sedět v koutě a už nic nedělat." To není třeba. 


To je jedna z cest. Pro nás to ale znamená nalézt určitou rovnováhu, což neznamená, že budeme usilovat o naprostou rovnováhu. Je jen velice málo lidí, kteří jsou v naprosté rovnováze mezi vnějším pohybem tvoření a vnitřním pohybem splynutí se sama sebou. Se svým vnitřním Bytím a zdrojem veškerého života.

 

 


Potřebujete obojí. Vesmír tak může skrze vás tvořit, aniž by se ztrácel ve svých výtvorech. Takže můžete tvořit nikoli z důvodu egoistické potřeby, kdy jste závislí na výsledku: "Jestli to nedám, tak se zabiju." "Jestli toho nedosáhnu, když sse nestanu slavným, či bohatým, tak nevím, co udělám." Ne, tak ne. Ale hravá spoluúčast ve světě forem a přispívání k němu. 

 


Ke světě forem, aniž byste se však ztratili ve svém tvoření a své činnosti. Pokud jste vystresovaní, znamená to, že ve svém konání ztrácíte. Odtrháváte se z kořenů. Nejste pak propojení s Prostorem uvnitř sebe, nepodmíněným uvnitř. Takže Být a jednat ve stejnou chvíli. Ale někteří lidé jsou, ano, přitahováni mnohem více k Bytí. Nazývám je Nositelé frekvence. Udržují frekvenci  Bytí na planetě. Nezajímají se o tvoření velkých věcí "tam venku", zajímají se o tzv. "malé věci".


Zahradničení, vaření, péče o zvířata, být se zvířaty, pomoc lidem nějakým způsobem, dokonce i fyzická pomoc lidem s jejich těly a tak dále. Jsou to nositelé kmitočtů, jsou ponořeni více v Bytí. Vždycky tu bude něco, co musíte udělat. Nelze nekonat.

 


Oni však nekladou důraz na dělání, nýbrž na Bytí, čímž dovolí, aby pak přítomnost proudila do toho, co dělají. A tím rovněž takto ovlivňují svět. Velice významně. Jiní mají větší tendenci vykonávat tvůrčí činnost, potřebují "jít ven" a být aktivní. Jejich výzvou je potom však neztratit se v tom, co dělají a také v myšlení. To je důležité.

 

 


 

Jinak zapomenou, že se jedná o hru forem  a potom se do jejich činností vloudí vážnost a tíha a stanou se nešťastní. A potom jsme nešťastní. Cokoliv vytvoříte, má nějakou pachuť takovéto bolesti. Takže Boží záměr Vesmíru, abych shrnul své sáhodlouhé vysvětlení, je poznat sám sebe jak prostřednictvím tvoření forem, tak skrze realizaci beztvaré podstaty veškerého života. A to je Božský smysl Vesmíru. A vy jste tu jako jeho součást. Toť vše. 


Přeložil: Roman Kocián










Žádné komentáře:

Okomentovat