čtvrtek 17. ledna 2019

Rupert Spira - Přitažlivé myšlenky





                           Rupert Spira - Přitažlivé myšlenky

 

 Překlad a tvorba videa : Roman Kocián

 

 Máte-li pocit, že vás vaše myšlenky a pocity magneticky přitahují, nebojujte s nimi... Pokud s touto přitažlivostí budete bojovat a budete se pokoušet svou pozornost násilně vrátit k jejímu zdroji ve vědomí, vybudujete si mezi nimi konflikt.

 


 To však není nutné, protože vědomí je ve skutečnosti k dispozici pořád stejně, i když se objevují myšlenky a pocity. Takže pokud uvidíte to silné magnetické  pole, nechte svou pozornost jít k těmto myšlenkám a pocitům. Je to podobné jako se dívat na film, ale vnímat za ním i to plátno. Pokoušíte se vypnout film, abyste uviděli plátno. Bojujete se svými pocity i myšlenkami. Odoláváte magnetické síle svých myšlenek, abyste se vrátili k Pozornosti. Ale film nemusíte vypínat. Když pocítíte sílu takového pole, nechte svou pozornost jít za ním, nebraňte se tomu, dovolte své pozornosti následovat myšlenky i pocity, buďte však zároveň vnímaví ke Vědomí, které není jen na pozadí těchto pocitů a myšlenek, ale ve skutečnosti jimi prostupuje, takže nemusíte unikat, či dokonce ovládat své zážitky.Pokud vnímáte onu přirozenou výzvu k obrácení pozornosti do svého zdroje, pak ji obraťte ke svému zdroji na pozadí mysli.

 

 

Avšak je-li to boj, pokud cítíte, že to, co vaše pozornost vlastně chce, je jít zkušenosti vstříct, tedy vstříct svým záměrům, tak jí to také dovolte. Všimněte si, že ta nejhlubší pozornost, pomocí které se své zkušenosti účastníte, je sama o sobě Vědomím. A tak svou pozornost uvolníte a vplujete mezi mezi pocity a myšlenky a cítíte, že Vědomí samotné prostupuje veškerou vaší Pozorností. Nemusíte vypínat film. Nemusíte tu zkušenost ovládat, ať už je jakákoliv. Dokonce i nejhlubší deprese je pouze zážitkem, protože je osvícena Vědomím.
A pokud to Vědomí, kterým je ona deprese poznávána, není utopeno úplně na pozadí, potom bude celý zážitek deprese prostoupen Vědomím. Nemůžete oddělit depresi od Vědomí. Stejně jako nelze sloupnout obrázek z obrazovky. Vlastně vše, co depresi představuje, je její poznání. A toto poznání je čisté Vědomí. Tak pusťte svou Pozornost k vodě, neukázňujte ji.

 

 

Jak tedy říkám, pokud vnímáte to prosté vábení dovolit své Pozornosti spočinout ve svém zdroji, jako protiklad pohybům svých záměrů, pak je to v pořádku. Objeví-li se však to magnetické pole, nevytvářejte konflikt mezi objekty a Vědomím. Nechte svou pozornost jít, kamkoliv chce. A vnímejte, že samotná tato pozornost je čistým Věděním, ryzím Vědomím, je to Vědomí samotné.

 

 

Ot - Děkuji. Domnívám se, že to poznání tam je, jsem překvapena, že některé z nich se odehrávají tak silně. A možná jen očekávám, že to nebude tak ...
RS - Ano, dovolte ať je vaše mysl v pravý čas zasažena tímto pochopením a nevytvářejte si nějakou její dokonalou podobu. Jak by moje Mysl měla vypadat, kdybych si byla plně vědoma své pravé podstaty. Potom si totiž vytváříme nerealistická očekávání a začnou přicházet pocity selhání a nesouladu. Pocit námahy. A všechny tyto pocity ve skutečnosti ještě posílí oddělené já. Takže žádné očekávání pro mysl, prostě to berte tak, jak to je okamžiku od okamžiku a nahlédnete, že veškerá zkušenost mysli je v každičkém momentu prostoupena Vědomím. Jen k němu buďte vnímavá uprostřed zkušenosti, ne pouze na pozadí zkušenosti. 

 

Překlad: Roman Kocián



Žádné komentáře:

Okomentovat