sobota 15. září 2018

Bruce Lipton - Síla v nás aneb Schopnost změny vnímání


                 

               Síla v nás aneb Schopnost změny vnímání



Dr. Bruce Lipton je předním světovým spisovatelem, autorem několika bestsellerů, buněčným biologem, univerzitním pedagogem a otcem Epigenetiky.

 

Překlad: Roman Kocián

--------------------------------------------------------------

Jakmile vás začnu zásobovat myšlenkou, že jste na něco náchylní, a tak podobně, podívejte, mohu vám vnuknout představu, že tato pilulka, kterou jsme právě dostali od farmaceutické firmy, je pro váš problém to nejlepší. A tuto pilulku vám dám. A váš stav se zlepší, přičemž se později dozvíte, že to byla jen cukrová pilulka. Nazývá se to "placebo efekt". Co to ve skutečnosti znamená? Tím jsem řekl, že vás nevyléčila pilulka, kterou jste dostali, vyléčila vás víra v tu pilulku.

 

Ale o tom právě placebo je. Minimálně jedna třetina veškerých lékařských zákroků, ze kterých vyplynulo uzdravení, je placebo efekt. A každý o placebu už slyšel. To je však výsledek pozitivního myšlení. Ale co takové negativní smýšlení? My o tom takto nehovoříme, ale realitou je, že je stejně mocné, a tak jako naši biologii ovlivňuje pozitivní myšlení, ovlivňuje ho i negativní myšlení opačným směrem! Negativní myšlení se nazývá nocebo efekt a může způsobit jakoukoliv nemoc a můžete i zemřít. Pokud věříte, že zemřete, zemřete na základě své víry v to. 


 

Takže bychom měli být skutečně opatrní. Psycholog by vám řekl, že okolo 70% a více našich myšlenek je negativních a nadbytečných. Přehráváme si stále tytéž negativní myšlenky. Tvrdím, že pokud se zdravím nemají negativní myšlenky nic společného, v pořádku, avšak vést pozitivní anebo negativní myšlení způsobuje změny v naší biologii. A tak můžeme tvrdit, že je čas se probudit, poněvadž se naše negativní myšlení projevuje negativní životní zkušeností. 

 

Jediný problém je ve skutečnosti, že když zainvestujete hromadu peněz do jistého systému víry a pak ten systém není tak docela správný, budete pro jeho záchranu zkoušet kde co a jak jen budete moci, protože jste utopili stovky miliard dolarů, když jste tuto víru budovali. Jen tak nepřijdete a neřeknete: OK, no tak to změníme. Takže je to boj, ale realita kráčí stále vpřed a veřejnost si ji začíná uvědomovat. A jde o revoluci, protože, jak jsem řekl, pokud věříte, že geny ovládají váš život, stáváte se obětí, chápete. OK, když hovořím o genetické kontrole, mám na mysli přesvědčení, že geny kontrolují naši osobu.

 

 

Když řeknu epigenetická kontrola, zní to téměř stejně. Avšak "epi" znamená "nad"/"výše". Když budu tedy hovořit o epigenetické kontrole, bude to doslova o kontrole nad geny. To je právě to, co začínáme chápat: že naše životní prostředí a obzvláště naše vnímání tohoto životního prostředí mění naši genetickou aktivitu. Což značí: Ach, počkejte! Nejsem obětí, protože mohu změnit své prostředí, mohu změnit své vnímání. A náhle, jakmile to dokážu, mohu ovládat své geny. Přejdeme z role oběti do role mistrovství. Tak jako když mají rodiče své první dítě. Vychovávají jej poprvé, v pořádku, vychovám ho tímto způsobem. Ale pokud mají další děti, už si v sobě nesou všechny ty zkušenosti spojené s rodičovstvím. 

 

Takže druhé dítě již vychovávají trošku jinak, než to první a jinak než třeba třetí.

 

Kam mířím: Nu, mohu začít se stejnými geny, jaké jsou v našich kmenových buňkách. Jde o stejnou genetiku. Geny se také nalézají v nějakém prostředí a to ovlivňuje jejich charakter a vyjádření. Co by ale měli lidé v souvislosti s epigenetikou pochopit, je, že ta mění čtení samotných genů, nikoliv samotné geny.

 

 

Pokud se narodíte s genem X, budete mít vždy svůj gen X. Jak ale bude vyjádřen? Vskutku to záleží na vašem způsobu života, na vašem charakteru, vašem chování, na vašem životním prostředí. Jde o geny plus okolní prostředí. Kdyby šlo pouze o geny, mohl bych vám přesně říci, co se stane. Většina toho je ovšem proměnlivá podle toho, kde a jak žijete. Takže asi pro sedm závažných onemocnění existuje zápis jen v jednom genu. Máte-li tento gen a genetický rozbor to potvrzuje, OK, víte, jaký máte gen, se kterým máte co do činění. Všechny ostatní nemoci jsou "multigenové", jsou způsobeny více geny. Rakovina vyžaduje chybu minimálně dvanácti až čtrnácti genů, takže to není náhoda. Nestačí změnit jeden gen a dostat rakovinu, musíte změnit dvanáct nebo čtrnáct genů a to najednou, jaká je pak pravděpodobnost šance, že ji dostanete náhodou? Ne, my si rakovinu umíme vytvořit a také ji umíme zvrátit. 

                                                                                                                              

Lidé mívají spontánní remise, ale nikoliv zásluhou změny své biologie, ale změnou své mysli.

 

 

 Překlad: Roman Kocián


 

Podobné téma: 

 

"Naše myšlenky je to co se překládá do chemie" - buněčný biolog, vědec, otec epigenetiky Dr Bruce Lipton - 13.10. 2018 setkání v Praze - plus video 

 

http://otevriocihz.blogspot.com/2018/05/nase-myslenky-je-to-co-se-preklada-do.html 


 

Biologie víry: Geny neřídí naše zdraví. Bruce Lipton

 

http://otevriocihz.blogspot.com/2017/12/biologie-viry-geny-neridi-nase-zdravi.html 


 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat