pondělí 25. června 2018

Eckhart Tolle - Ticho v nás



 Eckhartova slova vystupující na pozadí Ticha, kterým jsme. :)


 

"Být si vědom v podstatě znamená, že slyšíte ticho, i když není nic, co byste poslouchali."


 

 

 Překlad a tvorba videa: Roman Kocián


Pozornost smyslovému vnímání. Pozornost smyslovému vnímání. Vědomé pozorování. Jedna věc či souhrn všech věcí. Vědomé pozorování bez interpretace, jen vidění. Anebo poslouchání, anebo obé dohromady. Vědomě to vše obsáhnete. Zdržte se však pojmenovávání, nepotřebujete ho. Namísto toho, abyste svět pozorovali prostřednictvím myšlení, vnímáte ho na pozadí Přítomnosti či Vědomí. Potom to můžete pocítit a to právě tady a teď. Je zde místnost, vnímáte místnost, věci v ní a jak si uvědomujete tyto vjemy, věci, také tu jsou zvuky, hlas, které slyšíte, tak je tu ještě něco jiného. To není ještě vše, co v této místnosti vnímáte, není to vše, co tu je. Také si začnete být vědomi prostoru ve vás, který vnímaní umožňuje. Je to Přítomnost, kterou jste, Vědomí, kterým jste. A to je ono pozadí.

 

 

 

 

 

 

Mohli bychom jistým způsobem využít následující analogie: Cokoliv, co vnímáme, je namalováno na plátně života, a neustále se to mění, není stálé. Je to plátno života, veškeré vaše vnímání. A potom si začnete uvědomovat, že na pozadí všech těchto věcí, které se na plátně života objevují, jste více samotným plátnem, což je Vědomí. Začnete si uvědomovat, že jste Vědomí. Samo o sobě bezobsažné. Jen prostor, jako v této místnosti. Uvědomujete si prostor tohoto pokoje. A prostřednictvím uvědomění si prostoru v této místnosti si začnete uvědomovat vnitřní prostor Vědomí, nepodmíněného Vědomí. 

 

 

 

Jiný způsob, jak to můžete udělat, je prostřednictvím sluchového vnímání, které se stane vstupní bránou. Zvláště, když jste někde, kde je naprostý klid. To může být v noci doma, když už všichni spí, anebo to může být v přírodě a vy si najednou uvědomíte, že je všude ticho okolo vás. Může to být v této místnosti, i když ticho není úplné. Na pozadí je asi trošku šum klimatizace, či jakékoli další zvuky, ale stále tu je nějaké ticho.

 

 

 

Jakmile si ho začnete uvědomovat, jste prosti myšlenek. Být si vědom v podstatě znamená, že slyšíte ticho, i když není nic, co byste poslouchali.

 

 

 

 

 

 

Využijeme sluchové vnímání jako vstup do Přítomnosti. Pokud nasloucháte tichu, nasloucháte v podstatě ničemu. Žádné věci. A co zbývá. Pokud nasloucháte žádné věci, zůstanete tam uvnitř naprosto klidní. Nemůžete zároveň přemýšlet a naslouchat tichu, dokonce si ho ani nedokážete uvědomit, pokud přemýšlíte. A poněvadž je většina lidí uvězněna myšlenkami tak mocně, že se jim ticho vlastně nezamlouvá, cítí se v něm velice nepohodlně. Nemohou ho vystát. A tak dělají tolik hluku, kolik jen zvládnou. Technologie naší civilizace obsahují nespočetná zařízení, která vám velice usnadní to, abyste s tichem nemuseli být vůbec konfrontováni. 




 Přeložil: Roman Kocián










1 komentář: