neděle 27. srpna 2017

Pjér la Šé'z - rozhovor pro ALLfestival 2017 - téma ZDRAVÍ, LÉČENÍ A TERAPIE...

 

 


  Moudré rady od zkušeného psychoterapeuta o naší duši. 

 

Pjér je divadelník, hudebník, spisovatel, ale hlavně taky psychoterapeut, má mnohaletou praxi. 

 

Rád pomáhá lidem uzdravit se než léčit se. 

 

 Pjér :"Nejsem léčitel, takže rozhodně nemám dojem, že já bych moh někoho ani léčit ani uzdravit, ale můžu toho člověka doprovázet na jeho cestě za uzdravením s daleko větším potěšením, než na jeho kolečkách léčících nebo léčivých nebo léčení, prostě ten rozdíl tam je."  Otázka  "Bez vlastní práce toho člověka to tedy nejde?"  Pjér : " Ne to vůbec ne, to vůbec nejde to je nemožný, teď jsem zrovna mluvil s jednou paní kartářkou a ona hrozně hezky to řekla a ona řekla " Víte proč chodí lidi  za kartářkou ? Protože nechcou nést zotpovědnost za svoje rozhodnutí." a říkala "takových lidí je 80% ."  "A k těm terapeutům, věřím tomu, že hodně lidí si nás plete s kartářkama." Smích "

 


 

"Pozitivní na tom vnímám to, že ta zotpovědnost za stav těla a za stav ducha se víc a víc přesouvá na nositele toho problému než na instituce, který by s tím problémem měly být zaměstnaný."


V rozhovoru se hovoří i o snech i jaký mají pro nás význam.  Pjér říká, že každý by měl svému snu rozumět nejlépe, neboť je to zpráva pro něj, výklad snu není tak komplikovaná věc, jak na první pohled vypadá. 

 


Stejně tak autonehoda je informace k zamyšlení, že někde něco v životě není v pořádku. Někdy je to přes nemoc jako somatika.

  Pjér :" Někdy jen stačí vkročit do silnice a kolem vás těsně prosviští kamion, potřebovali jse zážitek smrti a zažili jste ho takhle." 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat