úterý 20. března 2018

Co říká Eduard Tomáš o duchovních učitelích, Paměti mystika 11

 

JUDr. Eduard Tomáš (1908-2002) byl významný český mystik, jogín a spisovatel. Je autorem řady knih s duchovní tématikou.


Narodil se v Přemyšlu v Polsku českým rodičům. V dětství s nimi hodně cestoval. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Během 2. světové války se aktivně zapojil do odboje proti nacistům, po válce dostal vyznamenání za chrabrost od prezidenta republiky. Do roku 1955 byl zaměstnán jako státní úředník, pak byl přeložen k manuální práci. Zpočátku mohl pracovat pouze jako brigádník a pomocný dělník, později získal místo mechanizátora v závodě Železniční stavitelství, kde vydržel až do důchodu.


V 60. letech začal veřejně přednášet v Unitarii v Praze, jeho činnost však byla režimem zakázána. Po roce 1989 začal znovu se svou ženou Mílou Tomášovou. veřejně působit, vystupoval v pražské Lucerně.


Viliam Poltikovič natočil jeho portrét, který byl vysílán v rámci televizního cyklu GEN - Galerie elity národa. V roce 1992 byl pro Československou televizi vytvořen devítidílný televizní kurz asparšajógy - Cesta uskutečnění. V roce 1998 vznikl i seriál Paměti mystika.


Napsal romány Milarepa a Duha v zrcadle, sbírku povídek Metafyzické příběhy, autobiografii Paměti mystika (1. a 2. díl). Z další tvorby: Kamenná sekyra, Růžový elixír, 108 meditací, jógových rad, postřehů a pokynů pro pokročilé, 999 otázek a odpovědí na cestě poznání, Umění klidu mysli.

 

Eduard Tomáš ve videu dokumentárního pořadu V. Poltikoviče předesílá  zejména ve druhé části svých moudrých poromluv o důležitosti  duchovních učitelů . Mimo jiné zmiňuje i setkání s Dalajlámou, jaké přátelství  mezi sebou okamžitě nalezli.

 

 

 

 Urývky z videa: 

 

Zde začíná o  :

 

"Hlavním učiteli, který nemá jméno a tvar, ale který jenom jest. To je Bytí čisté, ale rozumné. To je Bytí s úžasnou nepředstavitelnou inteligencí z toho můžete čerpat všechno. To nemá žádný člověk to co má Bůh. "

 

"Víc se mi prohloubila rozeznávací schopnost, že jsem začal rozeznávat lidi, hlubokou duchovnost lidí, která je v nich. Hned jsem je na první pohled poznal a to mi na štěstí zůstalo pořád."

 

"Tak si myslím, že není dobře se zbavovat zevních učitelů, protože i ti vám mohou mnoho dát. Ale nejvíc vám dá ten, který je ve Vás. V kterého se nakonec musíte proměnit, máte-li poznat pravdu."

 

 



Žádné komentáře:

Okomentovat