pátek 13. října 2017

Pjér la Šé'z - Člověk a svobodná vůle - video

 

 Přepis malé zajimavé části přednášky:



"Když se narodí lev a vyrůstá mezi lidmi, tak i když nepotká v životě žádného lva, tak bude vždycky lev a nic než lev. Takto to je, pro něj budou ostastní bytosti lvi, bude se k nim chovat jako ke lvům, má ty vzorce, má je tam nahrané, neodchýlí si od nich. Když se lidská bytost narodí mezi netopýry, tak se stane netopýrem, když se dostane mezi vlky stane se vlkem, ale kompletně. Když jsou objevené tyto případy a jejich poměrně dost. Objevili nějáké patnáctileté  děvčátka mezi vlky, byli to absolutně kompletně vlci o něčem lidském se tam vůbec nedalo mluvit. Velký problém nastal, když měli být takzvaně socializované, většinou to lidé nepřežijí, protože už jsou řekněme navibrované, jako do té vibrace toho vlka, ale řekněme, že přinejmenším tohle to je ohromný rozdíl mezi lidskou bytostí a bytostí , která je vlastně přírodně determinovaná."

 

 "V každém případě se zdá, že když se lidská bytost narodí, tak disponuje jaksi 100% vibračních možností, možná by se přispůsobila i životu jako blecha, kdyby mezi těma blechama to dítě mohlo přežít. Lidská bytost může tímto způsobem si vybrat frevenci do které vstoupí a ve které existuje, byť je to determinováno okolnostmi,  to je jasné, ale může to udělat." 



"Jak je možné, kdybychom připustili, že lidská bytost přichází na tento svět nadána svobodou a svobodnou vůlí, jak je tedy sakra možné, že se z téhle bytosti stane vlastně android, naprogramovaný, tupý, bezduchý mechanicky vykonávající nějáké sugesce, se kterýma se setkává už od dětství. Indiáni říkají první dohody, které uzavíráme se svým okolím, jsou samozřejmě dohody, které uzavřeme naprosto svobodně. Když matka řekne svému synovi, ona mu to neřekne jednou, musí mu to náležitě opakovat a musí ho o tom přesvědčit, ale uzavře dohodu nekřič, neběhej a pak si hodnej chlapeček, tomu člověku je padesát a on tu dohodu pořád dodržuje. Svobodně se zbavil svobodné vůle. Mě se to jeví jako jeden z nějvětších paradoxů, jako jedna z nějúžasnějších věcí, kterou je na téhle planetě možné zažít."

   


"To je to naplnění lidství, když si vlastně děláte co chcete, ale zároveň víte co chcete. My si myslíme, že děláme co chceme, ale většinou v tu chvíli nevíme co chceme a nebo jsme prostě takové ty malé děti. Ale pokud si děláte co chcete a víte co chcete, pak jste svobodný, takhle myslím, že je to jednoduché."  





Žádné komentáře:

Okomentovat